Свет

РУСИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА НАПАД:НАТО критикује Русију због ракета на Балтику

НАТО је, у саопштењу достављеном америчкој агенцији, навео да распоређивање ракета у близини граница Северноатлантске алијансе „не помаже снижавању тензија нити чини односе две стране предвидивим“
НАТО је данас критиковао Русију због распоређивања противбродских ракета на крајњем западу балтичког региона као “агресивно војно заузимање положаја” и позвао на дијалог како би се ублажили ескалирајући односи, јавља АП.
НАТО је, у саопштењу достављеном америчкој агенцији, навео да распоређивање ракета у близини граница Северноатлантске алијансе “не помаже снижавању тензија нити чини односе две стране предвидивим”.

НАТО је позвао на већу транспарентност кад је реч о војним активностима “како би се избегли инциденти и опасност од неспоразума”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је уложила енергичан приговор на распоређивање војних јединица Алијанасе у близини руских граница, а сада распоређује ракетне лансере у региону Калињинграда, који се граничи са Пољском и Литванијом, које су чланице НАТО-а, наводи АП.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће Москва узети на нишан локације НАТО-а ако буде сматрала да прете Русији, пренеле су руске агенције у понедељак увече.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније данас рекао је новинарима да Москва има право да обезбеди своје границе с обзиром на војно јачање НАТО-а на руским границама, јавио је Тас с
Упитан како коментарише распоређивање руских ракетних система у регину Калињинграда, Песков је рекао да “Русија чини све што може како би озбедила своје границе узевши у обзир акције НАТО-а”.

– Та алијанса је агресиван блок, тако да Русија предузма потребне кораке. У том смислу, има суверена права да предузме све мере на својој територији – истакао је портпарол Кремља.

Он није одговорио да ли су ракетни системи већ распоређени у региону и да ли ће тамо бити трајно распоређени.

Извор: Телеграф,Танјуг