Издвајамо Свет

СИМБОЛ ПОБУНЕ ПРОТИВ ЕУ И НАТО: Зашто је Путин постао десничарски Че Гевара?

За десничаре, противнике естаблишмента, херој је Владимир Путин, руски председник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оптуживање неког политичара да подржава Путина данас заправо чини услугу том политичару.

Пример је Доналд Трамп, републикански кандидат за председника САД. Трамп је сам себи нанео штету својим скандалима и контроверним понашањем, међутим на анкете није негативно утицао његов став према Русији, наводи се у анализи сајта “Политицо”.

Он није сам, многи десничари у Европи су оптуживани да подржавају Путинову политику, па опет њихова популарност расте.

Испоставља се да стратегија оптуживања за сарадњу са Путином ипак не даје резултате.

У Европи расте незадовољство Европском унијом и НАТО пактом. Противници елите и естаблишмента зато подржавају оне који се противе овим институцијама, а главни међу њима је Путин.

За антиестаблишментску десницу подршка Путину је постала еквивалент ономе што је мајица са ликом Ернеста Че Геваре значила левици.

У априлу су на референдуму у Холандији десничари су се залагали против Споразума о придруживању Европске уније и Украјине. Либерали су их оптужили да су “корисни идиоти Кремља”. Међутим већина Холанђана је ипак рекла “Не”. Међутим, гласаче није било брига за Путина. Њих су бринули мигранти И економија. Они су видели став руског лидера против ЕУ као ехо њиховог става.

На референдуму о Брегзиту, они који су се залагали за останак у ЕУ говорили су како ће Путин бити одушевљен ако Велика Британија напусти Унију.

С друге стране, “брегзитовци” су њихов напор портретисали као покушај елите да скрене пажњу гласачима са горућих проблема – мигрантске политике и економије. Најџел Фараж, бивши лидер странке УКИП, главни покретач кампање за излазак и Ерон Бенкс, главни спонзор Брегзита су јавно исказивали дивљење Путину.

Када су Трампа нападали због бликости са Путином, он је одговорио тако што је позвао Кремљ да изведе хакерске нападе у САД.

Ни он не крије свој став према Путину, Његови разлози су ти што Русија не отима послове Американцима нити се његове присталице осећају угрожене због Русије, већ их угрожавају терористи из исламских држава и мигранти из Мексика.

Из сличних разлога и Марин Ле Пен, лидерка француских десничара, изражава подршку Путину иако му се већи део Запада супротставља.

Десничари не само да подржавају Путина, већ и рекламирају своју подршку као још један вид привлачења гласача.

Извор: Блиц.рс