Издвајамо Свет

СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОБРАТИО ТРАМПУ ОТВОРЕНИМ ПИСМОМ – ЗАХАРОВА ГА ИСМЕЈАЛА: „Јој, ко ће нас сада издржавати и…?“

Столтенберг (фото:ЈуТјуб)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг обратио се преко британског листа The Guardian Доналду Трампу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Природније би било да је отпутовао у Вашингтон и све му изложио у четири ока, али се одлучио за неку врсту „отвореног писма”. Дакле: за демонстративни потез.

Лако је замислити зашто је то учинио. Уосталом, поручио му са страница лондонског листа:

„Данашње генерације се налазе пред највећим изазовом својој безбедности. Није време да се доводи у питање вредност партнерства између Европе и Сједињених Држава”.

Имајући у виду да је Трамп за време изборне кампање НАТО назвао „застарелом организацијом” и да је упозорио да ће, у најмању руку, захтевати да земље-чланице плаћају расходе заједничке одбране, Столтенберг је новоизабраног председника САД упозорио:

„НАТО је само једном применио члан 5. свог Статута (који говори о самоодбрани и помоћи савезника уколико дође до напада на једног од чланова алијансе). Онда када је подржао САД после терористичких напада 11. септембра 2001-ве године. А то није била симболична подршка јер је НАТО на себе преузео операцију у Авганистану кроз коју су прошле десетине хиљада наших војника. Више од 1.000 њих платили су највишу могућу цену за учешће у операцији која је била директан одговор за напад на Сједињене Државе”.

Бранећи своју фотељу, генерални секретар НАТО је у своје „отворено писмо” унео у оцену да се ситуација са безбедношћу током последњих неколико година „драматично погоршала” због нападачки расположене Русије и нестабилности на Блиском Истоку и северу Африке.

Столтенберг је морао да призна да чврстина партнерства у НАТО зависи и од праведне поделе одговорности унутар алијансе:

„Утемељени су позиви САД да се бреме обавеза праведније расподели јер данас на њих отпада безмало 70 одсто расхода алијансе за одбрану”.

Портпарола Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова овако је иронично превела Столтенбергово „отворено писмо” на нормални језик:

„Јој, ко ће нас сада издржавати и нама руководити? Ко ће нам плаћати за мрачњаштво које по милости Вашингтона ширимо? Поготово што смо се последњих година одучили од самосталног размишљања и деловања и што смо ради америчког естаблишмента пошли на све, укључујући и распоређивање трупа и наоружања на својим сувереним територијама у мирно време. Како ћемо сада гледати у очи својим народима?!

Они нам неће опростити поготово после санкционих ратова који су подрили целе гране наше добро подмазане економије. А ви ћете тамо још пожалити што ћемо ми почети да живимо самостално.

Ми смо затворили очи на оно што су САД натвориле у Авганистану, на то што се производња наркотика у тој земљи повећала неколико пута и што ти наркотици стижу углавном нама у Европу. Ми ћутимо и о томе што су хиљаде војника алијансе настрадале током америчке авантуре у Ираку. Не зато што се стидимо, него зато што сте нам платили… Пристли смо и да покваримо односе са Русијом, оптужујући је у интересу садашње вашингтонске администрације – која је преко тога била наумила да задржи Белу кућу – за све могуће грехове.

Схватите да ми не желимо да скидамо повез са очију, који сте нам ставили, јер бисмо тада морали да признамо не само да смо се одвојили од реалности него и да смо голи. Ваш генерални сектерар НАТО, надам се вечно”.

Да ли је ово карикирање онога што је генсек НАТО написао Трампу? Наравно да није. Ово је његов стварни и огољени смисао…

 

Извор: Факти.орг