Издвајамо Свет

Трамп има огромну амбицију: Сарађиваће са Путином, али ће Оружане снаге уздићи до Регановог нивоа!

Доналд Трамп је изјавио да не одустаје од намере да подигне ограду на граници са Мексиком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу телекомпанији CBS рекао је: „Да, подићи ћемо. Само, на неким деловима границе биће довољна ограда, а на неким ћемо морати да подижемо зид“.

Новоизабрани председник САД притом је нагласио: „Више неће у САД моћи да се уђе нелегално, па се онда притајити и чекати да добијеш законити статус или држављанство. Сви који су у САД незаконито имаће само једну могућност: да напусте нашу земљу и да затраже усељење на законит начин. Нико неће имати прилику да крши америчке законе. Сви мигранти који су прекршили наше законе – биће депортовани, нећемо трошити милијарде долара на њихово држање по затворима. Таквима нећемо дозволити да поново уђу у САД“.

Један од Трампових најближих помоћника – Рудолф Ђулијани – изјавио је он има намеру да сарађује са Русијом, али да развија односе „са позиција силе“.

Ђулијани је бивши градоначелник Њујорка и члан је трамповог тима за примопредају власти (са Бараком Обамом). Утолико је значајније што је објаснио да Обамин наследник у Белој кући намерава да са Русијом сарађује „у сферама у којима Вашингтон и Москва могу сарађивати“, па додао:

„Обама и Клинтонова у томе нису у спели. Али, треба имати у виду и да Трамп има амбицију да то ради другачије. Он има намеру да значајно ојача Оружане снаге САД. Он ће сарађивати са Путином, али наша земља неће смањивати Оружане снаге него их уздићи до нивоа на којем су биле у време Регана. Трамп ће се о миру договарати са позиција силе“.

Ђулијани је открио да Трамп за сад није донео никакву одлуку поводом могућег повлачења снага НАТО распоређених протеклих месеци уз западне границе Русије.

Био је то његов одговор на молбу CNN да прокоментарише изјаву портпарола Кремља, Дмитрија Пескова, да би Трамп после инаугурације могао убедити НАТО или да успори ширење или да повуче снаге од граница РФ.

Још је нагласио: „Мислим да председник Трамп жели да повећа утицај НАТО, али и – гаранције да ће земље-чланице у томе учествовати. У Ираку су ратовале само САД, Велика Британија и Канада, а други савезници из НАТО су били просто посматрачи“.

Трамп је у изборној кампањи говорио да је за то да САД притичу у помоћ само савезницима који испуњавају своје обавезе према САД.

Извор: fakti.org