Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ – АКО ОВИ ЉУДИ УЂУ У ТРАМПОВ ТИМ, Србији се црно пише, ево зашто…!

Трампова победа међу Србима дочекана је еуфорично, али његови потенцијални кандидати за шефа дипломатије еуфорију би могли да претворе у разочарање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, према америчким медијима, за једну од најосетљивијих политичких позиција Трамп планира да предложи људе који су се у прошлости истицали веома антисрпским ставовима.

Највеће шансе да наследи Џона Керија наводно има Пола Добријански, стручњак за источну Европу, Балкан и некадашњи СССР. Оно што се неће допасти Србији јесте чињеница да се Пола Добријански деведесетих година у вашингтонским круговима истицала као један од највећих заговорника антисрпске политике.

Тако је 1994. године била једна од потписника писма у којем се апелује на Клинтонову администрацију да “збрише осмех са лица босанских Срба”. Демонизација Србије ту није завршила, с обзиром на то да је у децембру 1994. Пола Добријански заједно са Ибрахимом Руговом причала о „културном геноциду који Србија врши на Косову“. Потенцијална шефица дипломатије је тада о Косову причала као о „новом жаришту на Балкану“.

„Сведоци смо систематског, пажљиво планираног културног геноцида албанске популације на Косову које врши Србија“, рекла је Добријански, надовезујући се на Руговине тврдње како је „циљ Србије да истреби Албанце са Косова“.

Колико би њено мишљење могло да има погубан ефекат, показује чињеница да Добријански важи за утицајну фигуру у америчкој политици јер је била државни подсекретар за демократију и глобалне послове између 2001. и 2009, а имала је једну од важних улога у креирању америчке дипломатије у управама пет председника, како демократа, тако и републиканаца.

Други незванични избор за шефа америчке дипломатије по Србију није ништа бољи, с обзиром на то да се ради о Њуту Гингричу, републиканцу и милитантном интервенционисти који се заједно са Бобом Долом жустро залагао за бомбардовање Србије почетком деведесетих, и то као одговор на „агресију у Босни“.

„Морамо помоћи босанским муслиманима. Најбољи начин је да им допремимо оружје и нападнемо Србе из ваздуха. Бомбама их треба довући за преговарачки сто“, говорили су тада Гингрич и Дол, критикујући „премекану политику Била Клинтона“.

Такође је био заговорник бомбардовања Авганистана, Ирака, Либије, Сирије… сваке земље с којом САД уђу у конфликт.

Уколико неко од њих двоје постане шеф дипломатије, била би то не баш добра полазна тачка за Србију.

„Месец као 51. америчка држава“

Гингрич је 2012. године изгубио унутарстраначку борбу за номинацију јер су републиканци предност дали Миту Ромнију, који је касније изгубио од Обаме. У тој кампањи истакао се амбицијом да „Месец постане 51. америчка држава“ и идејом да САД изграде трајну базу у свемиру за коју би дневно требало да полеће „бар пет шатлова“.

 

Извор: Владимир Филиповић / Блиц