Издвајамо Србија

ВЕЛИКИ ОБРТ НА СУЂЕЊУ КАПЕТАНУ ДРАГАНУ: Хрватски сведок руши оптужницу против Васиљковића!

Једна од три оптужбе за ратни злочин против Драгана Васиљковића на путу је да буде оборена на хрватском суду, пошто је један сведок изјавио да лидер српске паравојске није ни био присутан током напада у Хрватској 1991. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову информацију, под насловом „Случај против Драгана изгледа климаво“, износи извештач „Аустралијена“. Лист наводи да су „невоље тужилаца погоршане када је други сведок повукао тврдње да га је Васиљковић, познат као Капетан Драган, ударио чизмом у ребра док га је испитивао“.

Од критичног значаја било је сведочење српског командира одбране у Глини Адама Марковића. Он је иначе наступао као сведок тужбе.

Васиљковић је оптужен да је био у тајном договору са командиром српске тенковске јединице да 1991. нападну Глину и околна насеља Јукинац, Горњи и Доњи Видушевац, иза чега су најмање две особе убијене, а више рањено.

Међутим, Мраковић је тврдио да је Васиљковић напустио Глину пре напада који је довео до погибија.

Он је казао да је Васиљковић у Глини био ранијих дана, обучавајући око 80 особа из локалних села и онда водећи напад на полицијску станицу, користећи воки-токи из своје канцеларије у Глини. Али, тврдио је сведок, он није имао ништа са нападима који су уследили. Мраковић је такође оспорио тврдње да је Васиљковић координисао нападе на села са командиром тенка.

Амнезија

Суд је, такође, био изненађен када је хрватски полицајац Осман Викић повукао изјаву коју је направио 2006. године. Викић је сведочио да је, као затвореник, био тако тешко испребијан од чувара под Васиљковићевом командом, да није могао ни да говори. Међутим, Викић је сада повукао највећи део својих ранијих изјава, рекавши да не може да се сети да је тако нешто тврдио.

 

Извор: Vesti-online