Занимљивости Издвајамо

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Ако не дођете на заказани преглед код лекара, чека вас ОВА КАЗНА!

Грађанима који су заказали преглед код неког од лекара специјалиста боље би било убудуће да се тамо појаве, јер би по новој одлуци нови термин могли да добију тек за годину дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, ако два пута не дођу на заказани термин, а претходно не откажу преглед или не оправдају изостанак, неће имати право на нови термин наредних годину дана.Нова правила која би требало да заживи од нове године је још једна од мера у циљу смањивања листа чекања за преглед код специјалиста.

На поједине прегледе у Домовима здравља у Београду чека се и по четири месеца, а највеће гужве су код офталмолога и интерниста.

Једна од недавних мера била је увођење националног кол-центра Министарства здравља требало би да олакша заказивање јер се на досадашње бројеве на којима се заказивало или нико није јављао, или је било заузето.

Приликом заказивања, грађани су дужни да оставе матични број. Тако би требао да се смањи број оних који забораве на преглед, или оних који заказују преглед у више установа, или им позли, па обаве све прегледе у Ургентном, а забораве да о томе обавесте установу у којој су имали заказан преглед.

Према Закону о здравственој заштити, осигураницима се мора заказати преглед најкасније за 30 дана. У супротном, установа која не може да обави преглед у том року, мора да изда потврду пацијенту да не може, како би он могао да рефундира трошкове прегледа који би, у том случају, обавио у некој приватној установи.

Ово не важи за прегледе за које постоје листе чекања- снимање скенером и магнетном резонанцом, операција катаракте, уградња вештачког кука и колена.

 

Извор: Новости.рс