Издвајамо Свет

ДАНЦИ ОДБРУСИЛИ ЗАПАДУ: Престаните да демонизујете Русе, они се понашају разумно!

Запад мора да престане да демонизује Русију, која се понаша „разумљиво и стратешки рационално“, иако то западне земље не желе да признају, наводи дански лист „Политикен“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је три пута преживела инвазију са Запада (1812, 1914. и 1941. године), а за време тог последњег напада је разорена и изгубила је 25 милиона становника, па има право да ту историју и памти, истиче дански лист.

Запад нема стратегију према Русији. Уместо тога, чврсто се укоренила русофобија, а сви они који покушавају да разумеју ставове које заступа Москва проглашавају се „корисним идиотима“.

– Како ми видимо будућу мирну и стабилну Европу, која узима у обзир гледишта свих? Је ли то Европа у којој Русија треба по свим тачкама да попусти? Тешко да је то могуће. То се неће догодити – наводи „Политикен“.

Неки медији објављују прогнозе о скором нападу Русије на Европу, иако у то нико не верује, наводи се у тексту и истиче да је било неразумно прогласити победу Запада у „Хладном рату“ и ширити НАТО све до руских граница.

„Политикен“ оцењује да нема разлога да се Русија третира као мала земља, а према њој се опходе управо на тај начин. Амерички политичари деведесетих година прошлог века сматрали су да је Русија „земља трећег света“ и да „никога није брига шта она мисли“.

Бивши шеф Пентагона Вилијем Пери био је већ тада против брзог ширења НАТО-а на Исток, упозоравајући да ће то „изазвати отуђење Руса“.

Амерички дипломата Џорџ Кинан, који се сматра творцем „стратегије одвраћања“, упозоравао је још 1998. године да је ширење НАТО-а било „неосновано, јер нико не представља опасност ни за кога“.

Извор: Срна