Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ УЖАС: Руси пакују на нуклеарну крстарицу најстрашније оружје од које нема одбрану ни Америка!

Адмирал Нахимов, бојна крстарица Пројекат 1144 на нуклеарни погон Киров класе, која пролази кроз ремонт, ће бити први ратни брод руске морнарице који ће бити наоружан са хиперсоничном ракетом када се врати са сервисирања 2018. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пратиће је Пјотр Велики, сестрински брод, за који се очекује да ће завршити свој ремонт 2022. године.

Термин хиперсонично се технички односи на више од пет пута бржу брзину од звука, или 5 маха, што је еквивалент брзини од око 6.200 км/х на нивоу мора и 5.300 км/х на високим надморским висинама.

Хиперсонична ракета је најсмртоносније оружје коме се не може супротставити. Једини противваздушни одбрамбени систем који може погодити циљеве који су способни за брзине од око 5-6 маха, је руски С-500.

Сама њена брзина је чини готово отпорном на пресретање савременим системима одбране.

Опремљен са десет 3С-14 вертикалних лансирних система, сваки брод ће носити осамдесет крстарећих ракета – мешавину Циркон и Калибр крстарећих ракета дугог домета.

Руске 3М22 Циркон ракете могу покрити растојање од 250 км у 2,5 минута – много брже од метка испаљеног из снајперске пушке.

Непријатељ неће имати довољно времена да се уплаши, а камоли да реагује. Оружје је тренутно у фази тестирања. Очекује се да ће ући у производњу 2018. године. Русија ће бити једина нација на свету која ће покренути серијску производњу хиперсоничног оружја, остављајући САД далеко иза.

Ракета је тешка 5 тона. Опремљена је суперсоничним набојномлазним типом мотора, који компресује ваздух пре него што уђе у комору за сагоревање.

Користи се само динамична компресија добијена преко усисних уређаја. Убрзање се одвија преко реактивног чврстог бустера, са суперсоничним набојномлазним главним мотором.

Са брзином од 6,2 маха (6.500 км/х) при крстарењу на надморској висини од 30.000 метара, кинетичка енергија удара је 50 пута већа него ракете ваздушне лађе.

Поређења ради, мотерне руске противбродске ракете, као Оникс, могу да достигну до 2,6 маха (750 метара у секунди). Калибр крстареће ракете путују на брзини од 0,9 маха, али док се приближавају циљу, њихова бојева глава убрзава до 2,9 маха.

Прошлог фебруара је руски заменик министра одбране, генерал армије Дмитриј Булгаков, рекао новинској агенцији Спутњик да је развијена посебна формула горива која омогућава хиперсоничним ваздушним возилима да лете пет пута брже од брзине звука.

Домет је око 400 км. Неки извори кажу да би могао бити и до 1.000 км.

Циркон ће имати и радарско праћење циљева и оптичко-електронски комплекс задужен за проналажење и откривање циљева такође при хиперсоничној брзини.

Ракета ће такође бити направљена у верзијама за лансирање и из ваздуха и са подморнице, укључујући и подморнице Хаски класе.

Погледај видео:

https://youtu.be/SSN8hdEfnTc

Адмирал Сесил Хани, шеф америчке стратешке команде, је упозорио да би амерички антиракетни и системи противваздушне одбране могли бити практично неспособни за пресеретање руских хиперсоничних система за које се очекује да ће ускоро бити распоређени.

Пензионисани капетан Џери Хендрикс, војни аналитичар Центра за нову америчку безбедност у Вашингтону, је рекао да би противбродске крстареће ракете могле присилити америчку морнарицу да покрене борбену групу носача авиона (ЦСГ) како би остала стотинама или чак хиљадама километара даље од непријатељских обала.

Према речима Харија Казианиса, извршног уредника Тхе Натионал Интерет, такве ракете би могле “претворити америчке супер носаче у гробље вредно више милијарди долара за хиљаде америчких морнара.“

Хиперсоничне реакете способне за високу прецизност и велике брзине су оружје које мења игру, чинећи савремене противракетне одбрамбене системе неефикасним.

Ово оружје ће “револуционизирати војне послове на исти начин на који је невидљивост учинила претходној генерацији и турбомлазни мотор једној генерације раније,“ наводи се у студији Удружења ваздухопловних снага са Мичел института.

Са успехом Циркон програма, чини се да Русија води у овој трци. Неће проћи дуго пре него што оружје уђе у службу да начини циљеве – посебно велике поморске ратне бродове, као што су носачи авиона – подложнијим за напад.

Појава хиперсоничних ракета може променити концепт противваздушне одбране и натерати истраживаче да траже нове начине да се супротставе хиперсоничном оружју. То могу бити директни енергетски системи или нешто што тек треба да буде измишљено. Невидљива технологија ће претати да буде одлучујући фактор за омогућавање ракетама да продру кроз непријатељску одбрану.

Амерички противракетни одбрамбени програм (БМД) ће изгубити значај.

Пресретачи ће бити од мале користи у борби против хиперсоничног оружја као што је Циркон. У ствари, БМД системи НАТО-а који су распоређени у близини руских граница су довели до развоја новог ракетног система.

САД су се ослањале на своје борбене групе носача авиона (ЦСГ) десетинама година у настојању да обезбеде глобалну морску доминацију. Са Цирконом у служби, релевантност ЦСГ-а ће бити доведена у питање отежавајући рад америчких ратних планера.

Ово оружје, које мења игру, може бити конвенционално и нуклеарно доводећи до изражаја потребу да се размотри проблем контроле наоружања пре него што почне трка са неограниченим оружјем. Једна ствар је сигурна – способност да произведу хиперсонично оружје, нешто што нико други не може – показује вођство Русије у ракетној технологији.

 

Извор: Webtribune.rs