Издвајамо Србија

ИСПОВЕСТ РАДОВАНА КАРАЏИЋА: Злочин у Сребреници направио је издајник српског народа!

Радован Караџић (фото: ЈуТјуб)

Први председник Републике Српске Радован Караџић у свом првом интервјуу за српске медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први председник Републике Српске Радован Караџић у свом првом интервјуу за српске медије, пошто је осуђен на 40 година затвора због такозваног „геноцида у Сребреници“ и „злочина против човечности“ над Муслиманима и Хрватима, одговора на питања „Недељника“ о ратним дешавањима деведесетих, својој улози у тим догађајима, о узроцима и последицама, ко је крив за распад Југославије, о злочинима, Сребреници, свом хапшењу и изручењу.

– Рат сам доживео са великом тугом, чак и пре него што је рат избио. Био сам прилично сигуран шта ће се десити ако се ток догађаја настави, и продужи са гурањем ка нелегалној и једностраној независности. И то не само на основу прошлости већ и на основу онога што се дешавало у Хрватској 1991. године – рекао је Караџић.

Ко год је то урадио, био је то издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никад није десило у нашој историји, и није се смело догодити ни сада. Он је истакао да су по његовом мишљењу главни кривци за рат „изван Босне и Југославије“:

– Иако међуетнички односи нису били идеални, нама је ишло врло добро и са муслиманским и са хрватским странкама. Ја сам имао веома добар однос са господином Изетбеговићем…

Први председник Републике Српске и хашки осуђеник жали због распада Југославије и начина на који је растурена.

– Ако је Југославија морала бити растурена, то је требало учинити као у Скандинавији. Мени се свиђала Хрватска, тамо сам стекао добар део своје едукације, и никад лично нисам имао никаквих проблема, али њихова осећања против Југославије и Срба су превладала и резултирала још једним крвопролићем – поручио је Караџић.

О одговорности за злочине у Сребреници, Караџић је рекао:

– Ко год је то урадио, био је то издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никад није десило у нашој историји, и није се смело догодити ни сада. То је било потпуно идиотски и глупо, починити злочин који се могао избећи, и то на крају рата који смо добијали. За нас је то било потпуно неочекивано и невероватно. Као да је то учинила нека поремећена памет!

Караџић је у разговору за Недељник говорио о предратним договорима са Алијом Изетбеговићем, односу према Хрватској, како је Изетбеговић предлагао уједињење Србије и Српске, о Милораду Додику, зашто Сарајево још увек доживљава као свој град, шта би радио данас да је на слободи…

Извор: Србија Данас/Недељник