Издвајамо Русија

ЛАВРОВ СЕ РАЗБЕСНЕО-ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ПОРУКА УПОЗОРЕЊА: ПОБИЋЕМО СВЕ ТЕРОРИСТЕ И АМЕРИЧКЕ ШТИЋЕНИКЕ

Руски министар спољних послова каже да ће војска његове земље истребити све терористе, укључујући америчке штићенике, такозване умерене побуњенике, уколико не напусте Алеп.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је то изјавио дан након што су милитанти, према дирекцијама САД, гранатирали руску војну мобилну болницу у Алепу и убили две медицинске сестре, а једну ранили.

Нема више стрпљења

Лавров је нагласио да сви терористи морају да напусте Алеп, а ако то не ураде, биће мртви.

– Више нећемо разликовати припаднике Ал Нусра фронта или ИД од америчких штићеника, такозваних умерених побуњеника. Од сада су за нас то све терористи. Ако у наредним данима одбију да напусте своје положаје у Алепу, биће ликвидирани сви до једног. То је последња порука коју им шаљем и боље би било да је озбиљно схвате – запретио је Лавров.

Он је истакао да Кремљ више нема стрпљења за екстремисте, нити за Америку, која се понедељак увече напрасно повукла из преговора са Русијом о решењу ситуације у Алепу.

– Америка је повукла своје предлоге, које нам је предала у петак, а према којима смо постигли договор да милитанти напусте Алеп у правцу провинције Идлиб. Тај договор је данас требало да запечатимо у Женеви, међутим, САД су нас изненада обавестиле да ће нам у догледно време предати нове предлоге. То није први пут да Вашингтон на папиру обећа једно, а онда то прекрши. Будући да наши амерички партнери нису озбиљни у преговорима, Русија више неће чекати – навео је Лавров.

Према његовим речима, Москва је веома забринута због тога што САД и њени западни савезници подстичу своје штићенике у Сирији на радикалне потезе, какав је гранатирање руске мобилне војне болнице у Алепу, и то у тренутку пријема цивилних пацијената.

– Убеђени смо да је напад био планиран. Планирали су га они који су од наших западних партнера, на челу са Америком, добили тачне координате болнице. Напад је био толико прецизан да је немогуће да је медицинска установа погођена случајно – казао је руски шеф дипломатије.

То је потврдио и Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина. Он је истакао да Москва веома жали због тога што Запад стоји иза језивог напада на руску болницу.

– Тужно је то што западне земље, које су наводно толико забринуте за људска права и хуманитарну ситуацију у Сирији и Алепу, у ствари подржавају терористе и њихове злочине – навео је Песков.

Надомак ослобођења

Иначе, протеклих неколико месеци у Алепу се воде жестоке борбе. Сиријска војска уз подршку руске авијације успела је да очисти источни део града од терориста, као и још неколико квартова. Уколико настави тим темпом, очекује се да Алеп за неколико недеља буде потпуно ослобођен.

Међутим, западне силе, на челу са САД, стално оптужују Русију и сиријску војску за ратне злочине јер желе да терористи збаце председника Башара ел Асада и преузму власт. Њихов последњи покушај да зауставе велику сиријско-руску офанзиву био је злочиначки напад на руску мобилну војну болницу у понедељак. У питању је један од неколико медицинских центара које је Москва поставила у Алепу за помоћ цивилима.

Све оне имају клинику, хирургију, рендген салу, дечје и пријемно одељење, као и интензивну негу. Болница, иако јасно обележена као медицинска установа, погођена је са девет граната, а будући да су у близини стационирани амерички и британски специјалци, Москва верује да су управо они дали њене координате терористима.

Извор: Информер