Србија

НИЈЕ КРИВ: Почуча ослобођен оптужби за напад на Жене у црном

Радомир Почуча је ослобођен оптужби да је извршио кривично дело угрожавање сигурности припадница организације Жене у црном

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тужилаштво је затражило казну од шест месеци затвора, а одбрана ослобађање Почуче за напад на Жене у црном. Тужилаштво је у завршеној речи навело да се се из доказа види да је Почуча извршио кривично дело угрожавање сигурности и да је недопустиво да се одбрана позива на слободу говора, јер објава на Фејсбуку садржи говор мржње.

Од судског већа Тужилаштво је затражило да се као отежавајућа околност узме то што је Почуча био запослен у МУП-у и што је то у време постављања објаве било наведено и на његовом Фејсбук профилу. Тужилаштво је оценило да је за случај ирелевантно то што се напад на Жене у црном није догодио на самом скупу које су организовале.

Адвокатица Жена у црном Кристина Тодоровић рекла је да су се три чланице осећале угрожено и да су оне и раније биле жртве напада. Она је казала да је одбрана која се позива „на слободу говора“ нелогична, неуверљива и срачуната на избегавање кривичне одговорности, јер је пређена граница и зашло се у терен говора мржње, као и да је Почуча својом објавом „долио уље на ватру“ у већ напетим околностима.

Адвокат одбране Ристо Лекић казао је да кривичног дела није ни било, да је поступак коришћен за промоцију ставова Жена у црном и оценио да је то „фарсичан поступак без доказа“. Он је рекао и да је Почуча поруку објавио 25. марта 2014. године, а да су Жене у црном одржале скуп 26. марта, док су за саму објаву сазнале 28. марта, због чега он сматра да су се „накнадно“ осећале угрожено.

Лекић је додао да Почуча није имао намеру да икога угрози и да се извинио због начина на који је свој став презентовао на приватном фејсбук профилу. Он је додао да је једина могућа пресуда ослобађајућа и затражио да се Почучи укине мера забране напуштања боравишта и обавезног јављања. Суђењу из здравствених разлога није присуствовала једна од чланица Жена у црном Љиљана Радовановић.

Поступак пред судом почео је јула 2014. године, а Почуча је крајем марта ове године ухапшен у Србији по потерници која је за њим била расписана због избегавања судског поступка који се води против њега по тужби „Жена у црном“, али је убрзо пуштен да се брани са слободе и одузет му је пасош.Почуча, који је раније радио и као новинар и водитељ телевизије Пинк, учествовао је у сукобима у Украјини као борац на проруској страни. Медији су писали и да је по окончању борби боравио у Москви.

 

 

Извор: Srbija Danas