Издвајамо Свет

Обама донео одлуку коју Трамп НЕЋЕ МОЋИ да поништи!

Нови председник ће да побесни

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлазећи амерички председник Барак Обама је трајно забранио бушење нафте и гаса у великим подручјима Арктика и Атлантског океана, преноси британски јавни сервис ББЦ. Оваква одлука је, како је саопштено из Беле куће, донета зарад снажне и одрживе економије Арктика и екосистема, и због изложености тог региона изливању нафте. Овај потез је значајна победа за оне који се боре за очување околине, а борили су се годинама против бушења у тој еколошки крхкој регији.

Обамина одлука се базира на закону из 1953. године који дозвољава председнику да забрани експлоатацију подводних ресурса на неограничен рок. Тиме је знатно отежао Доналду Трампу покушај да поништи ову одлуку, јер ће за то морати да се обрати Врховном суду САД.

Подсетимо, Трамп је најавио да ће повећати експлоатацију нафте и гаса у мору. Забрана се односи на 46,5 милиона хектара савезних вода уз обалу Аљаске у Чукотском мору и већину Беауфортова мора те 1,5 хектара у Атлантику од Нове Енглеске до залива Цхесапеаке

Забрана не укључује Аљаску и неколико делова у Заливу Мексика, а почиње да се примењује 2017. године.

– План је фокусиран на најбоља места, односно оне који имају највиши потенцијал ресурса, најнижи конфликт и успостављену инфраструктуру – рекла је секретарка за унутрашње послове.

Представници ове индустрије осудили су забрану рекавши да је реч о арогантној одлуци која није изненађујућа. Побунули су се и неки сенатори који су казали како Обама није слушао глас свих страна, док је подпредседница групе за заштиту околине Океана похвалила председникову одлуку.

Близу 400 научника потписало је писмо у ком се апелује на председника САД-а да обустави бушење у Арктичком мору. Обама је радио на заштити околине, па је потписао битне уговоре о заустављању климатских промена. Канадски званичници су се, такође, обавезали на сличне мере у својим водама Арктика, али ће њихове мере бити предмет процене на сваких пет година.

Извор:srbijadanas.com/CNN