Издвајамо Свет

ОБАМА ИЗВРЕЂАО РУСЕ: Мањи сте од нас, слабији сте, не производите ништа и не можете нам НИШТА

Како се ближи време за званични одлазак из Беле куће, тако су и изјаве Барака Обаме постале све оштрије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлазећи председник последњих месец дана упутио је неколико отровних стрелица ка Москви, посебно према руском председнику Владимиру Путину. У сенци афере хаковања избора, тешке речи Обама је изговорио и на својој завршној конференцији за новинаре ове године.

Руси не могу да нас промене нити да нас значајно ослабе. Они су мања земља од нас. Слабија земља од нас. Њихова економија не производи ништа што други желе да купе осим нафте, гаса и оружја. Они нису иновативни. Али они могу да утичу на нас ако изгуби корак сами са собом. Могу да утичу на нас ако одустанемо од наших вредности. Путин може да нас ослаби као што је ослабио Европу, ако помислимо да је у реду да застрашујемо новинаре или хапсимо дисиденте или дискриминишемо људе због тога како изгледају или у коју веру верују – рекао је Обама.

Обама је током два мандата на месту председника САД умео да се обруши на Русију. Овог пута повод је горућа тема америчких медија – хаковање председничких избора. На питање да ли би именовао лично Владимира Путина као одговорног, Обама је рекао да жели да одговор на то питање дају обавештајне службе, али да се „не дешава много тога у Русији без Владимира Путина“.

У Русији се не баве претерано овом темом иако оптужбе из Вашингтона стижу готово сваки дан. Иако Обама тврди да је упозорио Путина да ће „сносити озбиљне последице ако не прекине“ (мада није прецизирао на какве последице мисли), а претходних дана најављивао је и „акцију против Русије“, у Кремљу су мирни. Нико од значајнијих руских званичника није се оглашавао поводом оптужби за хаковање, а Димитри Песков, портпарол Кремља назвао их је „смешна глупост“.

На својој последњој годишњој конференцији, Обама је изразио забринутост што анкете показују да једна трећина републиканских гласача одобрава Путина.

– Више од једне трец́ине републиканских бирача одобрава Владимира Путина, бившег шефа КГБ. Роналд Реган се преврц́е у гробу – прокоментарисао је Обама.

Обама није штедео на речима ни када је коментарисао ситуацију у Сирији.

– Свет је уједињен у ужасу због дивљачког напада сиријског режима и његових руских и иранских савезника у Алепу – рекао је одлазећи амерички председник и додао – Ова крв и ови злочини су на њиховим рукама.

Извор:Блиц.рс