Издвајамо Србија

Отворено писмо Бранимира Стојановића Бранку Ружићу: Невероватно је ваше незнање о животу Срба на Косову!

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Стојановића су повредили Ружићеви ставови изнети у емисији „Слободно српски“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик такозваног косовског премијера Бранимир Стојановић упутио је отворено писмо потпредседнику Социјалистичке партије Србије Бранку Ружићу поводом ставова изнетих у емисији “Слободно српски”.

Отворено писмо преносимо у целости:

“Поштовани господине Ружићу, иако сам навикао на честу надменост и умишљеност појединих политичара који у личној карти имају београдску адресу, ваш наступ и ставови у емисији “Слободно српски” су у најмању руку тотална глупост. Невероватно је ваше незнање о животу Срба на Косову или намерно и из ситних побуда прећуткујете важне чињенице.

Све у свему одржали сте нам једно “лепо” политичко предавање, које наравно нама неће бити ни од какве користи. Том вашем предавању вероватно и није био циљ да наш живот учини бољим, већ да вас прикаже као модерног политичара. О ставовима/глупостима које сте изговорили могао бих да напишем књигу, али пошто ви више волите да читате модерну и стерилну литературу док вас историја и живот Срба на КиМ не интересују нарочито, сматрам да је прикладније ово кратко писаније како бисте га прочитали.

Став/Глупост 1: Косовски менталитет, поменут у најнегативнијем контексту, примитиван однос према животу и друштву. У вашим очима вероватно још висимо по дрвећу. Начин на који сте говорили и како сам Вас ја разумео, је да би требало и да Вам будемо захвални што сте провели време овде и унели мало цивилизације у овај “косовски брлог”. Сва наша борба за опстанак за Вас је ваљање у блату и чист примитивизам.

Став/Глупост 2: Девастиран људски потенцијал. Ово није тотална глупост, један део сјајних људи је отишао са овог простора, али и ти људи нису имали тада као што и сада не желе да имају везе са вашом партијом. Они који јесу имали везе, овде долазе са полицијском пратњом кратко и више времена проводе по Приштини са разним “пријатељима” које као што и ви рекосте имате више него Срба. И да се разумемо ми који данас носимо терет локалне политике знамо врло добро колико знамо и можемо, нажалост осетили смо колико знају и ти “ваши”, страначки “генији” и “пријатељи”. Народ ће се, надам се, вратити на Косово, али ће политичко деловање Срба овде одређивати нека нова генерација која још није почела да стасава, али којој ћемо ми слободно “пустити пут” кад се побринемо да сви ти ваши локални партијски “генији” из прошлости са њиховим пријатељима/пословима буду ван домашаја наших живота. Политику међу косовским Србима ће дефинисати они који живе на КиМ.

Став/Глупост 3: Срби који су учествовали у институцијама, Самостална Либерална Странка, пре формирања Српске листе су неправедно прозвани издајницима. Издајницима их није прозвао Београд већ ми који овде живимо. Одлуке које су они доносили и подржавали, а Ви невешто покушали да подметнете онима који данас доносе одлуке у Грачаници, довеле су до изградње више насеља на пољопривредном земљишту одузетом од Срба 40-тих и 50-тих година, у времену комунистичког режима. У тим насељима од по више стотина кућа нема нити једне српске. Данас имају све легалне папире, захваљујући онима које помињете у позитивном контексту.

То је један мали пример. Ми смо ту политику послали у прошлост. Али смо такође направили јединство кроз укључивање појединих људи из те странке у Српску листу. Ми немамо ништа против било ког Србина на КиМ, али та политика је била и остаће само ружни део наше прошлости. Мало сте помешали или намерно изоставили ко је зашта одговоран. Општина Грачаница је ту, зато изволите, па питајте све што вас занима, ако Вас ишта уопште занима.

О осталим ставовима/глупостима које сте износили, а тичу се високе политике не желим да допустим себи да их коментаришем, али ће верујем неко да Вам одржи придику, ако већ родитељи нису, како сами рекосте, а што је из онога што сте и како сте говорили више него јасно.

Надам се да је ово моје немушто писмо, јер ми овде по Вашем схватању још увек на том нивоу комуницирамо, било довољно јасно. Држите се ви “Твитер Реал политике”, а локалну политику и наше муке оставите нама. Уколико желите да нешто урадите, можете тако што ћете помоћи неком мученику који овде живи, па макар био и из Ваше партије, јер то јесте ваш манир. Али неком овде некако помозите, урадите нешто конкретно, јер нам Ваша предавања заиста нису потребна.”

Извор:Србија Данас