Издвајамо Свет

ПРОГОВОРИЛА САДАМОВА ЋЕРКА: Свака част Трампу разоткрио је све грешке својих претходника!(ВИДЕО)

Ћерка Садама Хусеина, Рагад гледала је у децембру 2006. како јој оца одводе на вешала. Загрлила је своју сестру и децу и у тишини је седела пред телевизором у далеком Аману, главном граду Јордана где је потражила уточиште после америчке инвазије 2003. године. Данас, деценију касније, први пут проговара за медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Детаљи смрти су ружни и болни, али била је то храбра смрт“, рекла је она ЦНН. Њен отац, бивши ирачки диктатор Садам Хусеин, отишао је уздигнуте главе на вешала. Када му је крвник ставио омчу око врата, ирачка телевизија прекинула је пренос. Тек неколико сати касније појавио се снимка самог погубљења.

„Била је то смрт којом се могу поносити ја, али и моја деца. Смрт је то којом се могу поносити сви који су га волели“, причала је Рагад, али и сама признаје да никад није могла да одгледа снимак последњих тренутака некад најмоћнијег човека Ирака.

Тадашњи амерички председник Џорж Буш похвалио је Ирачане и одмах после Садамове смрти рекао: „Погубљење не би било могуће без одлучности ирачког народа у стварању друштва владавине права“.

Рагад каже за новог америчког председника Доналда Трампа да је различит од својих претходника.

„Тек је дошао на позицију вође, али је очигледно да има висок ниво политичке осетљивости. Разоткрио је све грешке својих претходника, а посебно када је реч о Ираку. То значи да је свестан грешака у Ираку и свега што се догодило мом оцу“, испричала је Рагад.

Иако за себе каже да је далеко од политике, ирачке власти су је више пута оптужиле да подржава антидржавну фракцију која им тада највише смета. Некада су је оптуживали да и даље подржава забрањену странку Батх, а у последње време да даје подршку Исламској држави.

„Наравно да немам никакве везе с том групом или било којим екстремистима. Идеологија читаве моје породице нема било какве сличности с екстремистима“, тврди Рагад. Кад се присети владавине свог оца, каже да је држава била стабилна. У Ираку тада нису могле слободно да делују ни Исламска држава ни било која слична организација.

„За мене је он био херој, симбол милионима људи. Био је борац и знао је да његов крај неће бити једноставан. Слажем се. Понекад је било бруталности и ја то не могу да подржим. Међутим, Ирак је држава којом није лако управљати“.
Током осамдесетих година, када је њен отац масовно убијао шиите и Курде, она се каже да је била само тинејџерка и да ништа није знала.

Уосталом, удала се кад је имала само 15 година. Супруг јој је био Хусеин Камел, један од највиших војних функционера задужен за развој ирачког нуклеарног и биолошког оружја. Сестра Рана удата је за Камеловог брата, а 1995. године обе су са породицама побјегле у Јордан. Није прошло ни годину дана а Садам их је наговорио да се врате. Три дана касније, војници су убили браћу Камел.

„Било је то неверојатно тешко време за мене. Нашла сам се растргнута између две породице. С једне стране били су мој отац и браћа, а с друге супруг и деца“, прича Рагад и каже да њена деца не замерају Садаму убиство оца. „Тешко је то нормалним људима да објасниш. Породице владара нису обични људи и понекад је тешко разумети комплексност наших живота“, каже Рагад.

Она сада живи у Јордану где јој је краљевска породица пружила уточиште после америчке инвазије 2003. године. Ипак јој недостаје домовина. „Ирак је мој. Моје породице и мојих предака. Ирак припада свима нама. Било би потпуно нормално да се једном вратим“, каже она и прича да се још увек нада у бољу будућност. „Ово је само тренутно стање. Није ово судбина Ирака. Рат није вечан и наравно да се надам“ , каже Рагад.

Извор:еxпресс.хр