Србија

Скандалозно! Луначек: „Нисам непријатељ Србије, али Косово морате да признате!

Потпредседница Европског парламента и известилац за Косово Улрике Луначек, изјавила је да није непријатељ Србије, али да је сигурна да Србија неће приступити ЕУ без признања Косова, и то не због тога што она то тврди, већ због искуства које је ЕУ имала са Кипром.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Луначекова је на маргинама „Форума цивиног друштва – Београд“, у организацији Европског фонда за Балкан и Ерсте фондације, коментарисала то што је једна од ретких високо рангираних политичара ЕУ која инсистира на томе да је признање Косова услов за Србију.

– Тачно је да признање Косова није формулисано у правним тековинама ЕУ, као и ни у једном од поглавља – рекла је Луначекова.

Она је казала да јесте један од гласова који стижу из ЕУ, али да је један од важнијих. Луначекова је нагласила да је ЕУ у скоријој историји одобрила улазак Кипру, „земљи која нема јасно дефинисане границе због Турске окупације“.

– То је разлог зашто видим да ће било која држава чланица ЕУ прихватити државу која нема јасно дефинисане границе према суседима. У том смислу, сигурна да неће бити приступања Србије ЕУ, без признавања Косова, не због мене, већ због тога што ћемо прихватати само земље које имају јасно дефинисане границе – рекла је Луначекова.

– Ја волим да долазим у Београд, нисам, како то неки виде, непријатељ Србије само зато што сам такође известилац за Косово у ЕП. Ја волим ову земљу и људе и мислим да је учињено доста напретка у приступању ЕУ – казала је Луначекова.

Она сматра да ће се „унутар ЕУ те границе рушити, у територијалном смислу, као и у умовима и срцима“.

 

Извор: Tanjug