Издвајамо Регион

СКАНДАЛОЗНО-Распоп Мираш Дедеић ударио на мртвог патријарха Павла!

Ништа му свето није.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мртва уста не говоре! Мираш Дедеић, први човек канонски непризнате црногорске православне цркве, наставља са жестоким нападима на СПЦ. А да овом распопу, који себе зове владиком непостојеће државе ништа није свето, сведочи скандалозни интервју за сарајевску Фејс телевизиу у ком је покојног патријарха Павла оптужио да је покрштавао муслимане.

Према његовим речима, патријарх Павле и владика црногорско-приморски Амфилохије су током рата деведесетих у Немачкој оформили комитет чија је функција била поправослављивање муслимана који су бежали из БиХ.

– Кад су муслимани бежали из Босне, онда су бежали у Немачку, где је био формиран један комитет, који су формирали покојни Павле и Амфилохије Радовић. То је био центар за све муслимане који беже у Немачку, да се јаве у тај центар да их преведу у православље и да улазе у Србију као Срби, рекао је Дедеић.

Поводом његових оптужби, у СПЦ кажу да се не сећају да је патријарх Павле чак икада и боравио у Немачкој.

– Реч је о неоснованим оптужбама и ту је сваки даљи коментар сувишан, наводе у Патријаршији.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да су овакве изјаве само покушај оспоравања неког чији је ауторитет неоспоран.

– Патријарх Павле је био неоспоран ауторитет и ако неко има чист живот какав је он имао, не постоји начин како ћете га оспоравати него стављати му етикете. Лично нисам чуо да је радио тако нешто. Дедеић има проблем са српском црквом јер је непризнат и СПЦ је његова вечита тема. То би било исто као када бисмо ми рекли нешто лоше о Његошу, ви сте ударили на Црногорце. Хришћани верују да је једно спасење у Исусу Христу и теолошки гледано, чак и да је то радио, не би ни у чему згрешио, сматра Ђеновић.

Затегнути односи!

Слободан Саџаков наводи да никога не треба идеализовати, али да свака тврдња мора бити поткрепљена чињеницама.

– Однос српске и црногорске цркве је у сталном антагонизму због проблема везаних за аутокефалност и те стрелице постоје и са једне и са друге стране. Ипак, моје мишљење је д анико не сме бити идеалнизован у смислу да се не сме говорити о њему, али се у томе треба држати неке фактографије. Свака личност је подложна преиспитивању, тако је било у читавој историји хришћанства, али како год, тврдње морају бити засноване на чињеницама, истиче Саџаков.

Извор:Србија Данас/Српски Телеграф