Србија

СКАНДАЛ! Хашко тужилаштво тражи доживотну робију за генерала Ратка Младића!

Фото: Јутјуб

Хашко тужилаштво тражи доживотну казну затвора за Ратка Младића, јавља Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тужиоци на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом тврдили су данас, у завршној речи, да је доказано да је генерал Младић са својом војском терорисао становиштво Сарајева кампањом артиљеријских и снајпериских напада.

Тужилац Адам Вебер рекао је да је, током три и по ратне године, Војска Републике Српске отварала на Сарајево неселективну артиљеријску ватру и цивиле гађала из снајпера.

Као доказ да је генерал Младић наређивао и одобравао те нападе, тужилац је у судници пустио снимак пресретнутог разговора из маја 1992. у којем Младић наређује артиљеријску ватру на насеља Велешићи и Пофалићи „јер тамо нема много Срба“.

„Да им памет развучемо њихову, да не могу да спавају“, чује се на снимку Младић, што је, по заступнику оптужбе, доказ да је циљ гранатирања било „ширење терора“ међу становништвом.

Цивиле у Сарајеву, ВРС је, како је казао Вебер, током целог рата подвргавала „масивном бомбардовању које је прекривало цео град“ или спорадичном гранатирању, у зависности од Младићеве одлуке. Тужилац се позвао на сведочења званичника УН, попут Дејвида Харланда, према којима је Младић, заједно са Радованом Караџићем, нападе на град користио као средство притиска на власти у Сарајеву и међународну заједницу.

Подсетимо, генерал Младић (74) оптужен је за за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

 

Извор: Tanjug