Србија

„Срби, не клечите у Бриселу, окрените се Русији јер су ЕУ и САД у банкроту“

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)
Двојица познатих светских аналитичара Данијел Сервер и Вилијам Енгдал су у разговору за лист „Блиц“ изнела супротстављене ставове по питању уласка Србије у ЕУ. Док се Сервер држи своје мантре да Србија треба да се одрекне Косова и Русије, Енгдал сматра да је ЕУ технократска фашистичка творевина.

– Погледајте искуство Хрватске у ЕУ. Европска унија је створена како би се уништио концепт националне државе и различитости, и заменио се технократским фашизмом, а ту реч користим врло опрезно и прецизно. Шта грађани Србије верују да ће им ЕУ дати? Пријем у заједницу нација? – пита се Енгдал.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– Западне земље су у банкроту, а ту мислим и на САД и на ЕУ. Србија има дугу и поносну историју. Немојте ићи у Брисел као просјаци, да молите за нешто. Ваша будућност је у добрим трговинским споразумима: да ли са Русијом, Кином, Немачком, Енглеском…то није битно. Чињеница је да ЕУ има тенденцију да у потпуности контролише вашу будућност, због чега ћете прекинути све везе са Русијом – сматра Енгдал.

С друге стране, Сервер има другачије виђење ствари.

– Многе европске земље хоће добар однос с Русијом. И Вашингтон то жели. Постало је јако тешко седети на две столице само због тога што је Русија обновила агресивну политику, нарочито у свом региону. Понашање Москве у Украјини је неприхватљиво и изазвало је снажну али уједно мирну реакцију НАТО-а. Тај потез Русије допринео је томе да се неке државе из страха приближе Алијанси, што је потпуно супротно од онога што Путин жели – сматра Сервер.

– Србија мора да схвати да ни сада, нити у будућности, не постоји шанса за чланство у ЕУ без прихватања независности и суверенитета Косова, које је де факто признато у Бриселском споразуму који су потписали Београд и Приштина. ЕУ државе су признале Косово и неће дозволити Србији да постане чланица без решавања тог питања. Замаптите да то није само питање за председнике и премијере већ и за парламенте њихових држава, који морају да изгласају пријем Србије. Свако у Београду то зна – каже Сервер.

– Међутим, тренутна власт не жели да плати цену, те неки воле да мисле како ће се процес учлањења у ЕУ завршити боље по Србију од горе наведеног сценарија. Мислим да греше. На крају процеса Београд ће бити под огромним притиском да отклони све препреке за учлањење, укључујући и признање Косова – додаје аналитичар.

 

Извор: Блиц