Издвајамо Србија

ТОРТУРА У „ЈУРИ“ СЕ НАСТАВЉА: Самохрана мајка добила ОТКАЗ док се лечила од КАРЦИНОМА! (ВИДЕО)

Виолета Петровић (41), самохрана мајка из Ниша добила је отказ у фабрици „Јура“ за време боловања због карцинома дојке. Виолета је у разговору за „Блиц“ испричала да је непријатно изненађена јер није очекивала да ће јој након операције и хемотерапије уместо продужетка уговора саопштити да је добила отказ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Радила сам 18 месеци у „Јури“, када сам почетком октобра сазнала да имам карцином дојке. Оперисана сам, а 30. новембра ми је истицао уговор. Само су ме позвали и рекли да ми уговор неће бити продужен, остала сам затечена јер сам самохрана мајка, имам сина од 12 година и целог живота једино што знам је да радим да нам обезбедим да живимо нормално – каже Виолета за „Блиц“.

Нишлијка каже да је била узоран радник, да је стоички подносила свој посао, да се никад није жалила на болест и да је очекивала да ће добити стално запослење.

Не знам да ли се да борим за посао или за живот

– Радила сам разне послове од своје 18. године. Запослење у „Јури“ ми је значило, зато сам се трудила да што боље радим како бих добила стални посао. Радила сам на уговор и чим сам отишла на боловање, уместо разумевања добила сам отказ. Не знам шта да радим, да ли да се борим за живот или за посао. Ја сам спортски тип, бавила сам се планинарењем, не знам како ме је ова болест снашла, једино што знам је да морам да се борим због свог детета – прича Виолета.

Виолета је завршила Правно-биротехничку школу, у струци никад није радила и није била у сталном радном односу, све је било на одређено време.

-Радила сам у ЕИ Ниш, у фабрици намештаја, чистила сам улице, ниједан посао нисам одбијала. Посао у „Јури“ ми је био на неки начин нада, а сада шта да радим? Очекујем од премијера Александра Вучића да реагује, јер он је недавно изјавио у „Јури“ у Лесковцу да сваки радник има право да иде на боловање, да се лечи и да рађа – каже Виолета.

Синдикат: Бесплатно ћемо је заступати

Савез самосталних синдиката Србије бесплатно ће правно бранити Виолету Петровић, како су саопштили.

-Изгледа да се не назире крај нељудском понашању у Јури“, чији менаџмент најновијим поступком према још једном запосленом у Србији, показује сву безочност страног капитала, али и немоћ или незаинтересованост наше државе да то спречи. Зато позивамо Виолету Петровић да нам се јави, како би јој помогли да се избори за своја права и права свих који раде у оваквим компанијама, наводи се у саопштењу.

СССС наводи да због непостојања синдикалне организације у „Јури“, овакви догађаји пролазе некажњено, а притисак на раднике је много већи.

– Позивамо државу, министра за рад и инспекцију рада да не жмуре на овакво робовласничко понашање – кажу у синдикату.

У „Јури“ без одговора, Министарство за рад упутило инспекцију

“Блиц” је покушао да дође до друге стране, односно, до представника и нишкој фабрици “Јуре”, али се на једини познати телефон јавило – обезбеђење. Женски глас с друге стране жице рекао нам је да у тој фабрици нико није задужен за контакте с медијима, да не постоји фабричка е-маил адреса и да можемо одговор да затражимо једино писмом преко поште. Иначе, данас је Министарство финансија објавило листу највећих извозника у Србији, „Јура“ је на 11. месту са годишњим извозом од 131,4 милиона евра.

У Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања кажу да се Петровићева није обраћала инспекцији рада, али да је наложен надзор у „Јури“ чим се њена прича појавила у медијима.

Погледајте видео

 

Извор: Блиц.рс/Србија јавља