Издвајамо Свет

ТУРСКА ХОЋЕ ДА ИЗАЗОВЕ РАТ – 12 ТУРСКИХ АВИОНА УШЛО У СИРИЈУ: Путин побеснео и упозорио их…

Путин (фото:ЈуТјуб)

Владимир Путин је упозорио да је спреман да уђе у рат после одлуке Турске да подигне 12 борбених авиона у среду.

У јасном чину провокације, Турска је подигла Ф-16 борбене авионе упркос тензијама са Москвом. Авиони су полетели ка Сирији из ваздухопловне базе Ескисехир само дан након што је руског амбасадора Андреја Карлова убио турски полицајац Мевлут Мерт Алтинтас, пише “Еxпресс.цо.ук”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је бесно одговорила, са портпаролом Министарства спољних послова који је рекао да се атентат сматра “чином тероризма.“

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је схватио да је начинио успаничен телефонски позив Владимиру Путину уочи убиства.

Ниједна група није преузела одговорност за напад, за који је речено да је мотивисан руском интервенцијом у ратом разореној Сирији.

Убица, који је био обучен у одело и кравату и испалио више хитаца, је викао на турском: “Не заборавите Алепо! Не заборавите Сирију!“

Он је такође узвикивао “Алаху екбер,“ што је арапска фраза за “Бог је велики.“

Након убиства амбасадора, убица се попео на други спрат исте зграде и убијен је од стране полиције након 15-минутне пуцњаве.

Путин је рекао да је убиство Карлова била “провокација с циљем да се угрозе руско-турске везе и мировни процес у Сирији.“

Премијер Дмитриј Медведев је обећао да ће се осветити одговорној групи, рекавши.: “Русија неће ово оставити некажњено.“

И Ердоган је за турску државну телевизију изјавио: “Ово је провокација да се оштети процес нормализације турско-руских односа.“

Односи између Москве и Анкаре су дуго били затегнути због сукоба у Сирији, са подршакам двеју супротстављеним странама у рату.

Русија је савезник сиријског председника Башара ал Асада и њени ваздушни напади прошле недеље су помогли сиријским снагама да окончају отпор побуњеника у Алепу.

Турска жели да Асад буде свргнут – сматрајући га бруталним тиранином – и подржава неколико великих побуњеничких група у земљи.

 

Извор: Wебтрибуне.рс