Издвајамо Свет

ЧОМСКИ ОПОМИЊЕ: ЕУ је пред трагичним распадом – то је резултат пропасти неолибералне политике!

Раст десничарских емоција и покрета против естаблишмента, као резултат пропасти неолибералне политике у Европи, могу да доведу до трагичног распада ЕУ, тврди Ноам Чомски, амерички лингвиста, филозоф, историчар и политички активиста

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чомски наводи да би победа десничарске кандидаткиње за председницу Француске Марин Ле Пен на председничким изборима проузроковала иницијативу за иступање Француске из заједнице европских држава.

– Ако Унија доживи распад, мислим да би то био трагичан развој догађаја. Неолиберална политика је дизајнирана тако да води стагнацији или чак одбацивању већег дела популације, подрива демократију и та тврдња је истинитија у примеру Европске уније, него у САД – рекао је Чомски.

Према његовим речима, резултат свега тога је бес обичних луди због распада свих нада о бољој будућности.

– Иако је европска интеграција једна од великих достигнућа после Другог светског рата, постала је практично дисфункционална. Естаблишмент створен на основу једне валуте, без праве политичке структуре је рецепт за катастрофу – истиче Чомски.

Према његовим речима, нема механизама за богате секторе да помогну сиромашним у тешким тренуцима.

– Постоји ригидна структура у неким европским државама попут Грчке и Италије, које немају контролу над валутом и не постоји систем који то компензује, као што је случај са федералном структуром у САД. У Европи, ко год буде изабран и на којој годи се страни политичког спектра налази, политике остају исте јер те политике не одређују политике државе, већ иду неизабраним бирократама, тако да државе ЕУ не могу да делују у свом интересу – додаје Чомски.

Додаје да је агенда појединих група, попут оне коју је формирао бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис испуњена намером да се спаси ЕУ, тако што ће се проблеми решавати далеко конструктивнијим приступом.

Извор:РТС/Информер.рс