Издвајамо Свет

ШТА ЋЕШ САД ВУЧИЋУ? ФИНАНСИЈЕРУ У ПРОБЛЕМУ: Трамп наредио испитивање порекла новца у Клинтон фондацији!

Доналд Трамп  планира да изврши притисак на стране владе да истраже финансијске послове Клинтон фондације.

Током једне од својих дебата у кампањи, Трамп је рекао да ће, када дође на власт, именовати специјално тужиоца да истражи Хилари Клинтон у вези са њеном употребом њеног приватног е-мејл сервера и њеним учешћем у Клинтон фондацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ти би била у затвору,“ упозорио је своју председничку ривалку, ако би победио на изборима.

После победе на изборима, Трамп је направо заокрет у тој претњи, иако ће, како наводи Неw Yорк Пост, Трампова администрација извршити притисак на америчке амбасадоре да подстакну стране владе да испитају финансије Клинтон фондације.

Пресс ТВ извештава:

“Хаити и Колумбија ће бити кључна дипломатска места за то због свог новца који је укључен,“ известио је овај лист у недељу, позивајући се на извор који каже да је близак Трампу.

Према недавно процурелим е-мејловима, људима са везама са Клинтон фондацијом је дат приоритет од стране Стејт департмента да приме средства у светлу земљотреса на Хаитију, наводи се у извештају.

Клинтон фондација, коју је основао бивши амерички председник Бил Клинтон 1997. године, је пала под двостраначки напад за прихватање страних донација у замену за утицај.

Према процурелим е-мејловима који припадају повереницима Клинтонове, као што је Џон Подеста, изгледа да су постојале неке везе између Стејт департмента и Клинтон фондације, онда када је Хилари Клинтон била надлежна.

У једном од разговора, званичник фондације по имену Даг Бенд је рекао главној сарадници Клинтонове, Хуми Абедин, да се увери да либански држављанин добије одређени посао у одељењу.

Клинтонова је такође била на удару због коришћења приватног е-мејл налога и сервера у свом дому у Њујорку за службене е-мејлове када је била амерички дипломата имеђу 2009. и 2013. године.

Трамп је такође оштро осудио њено коришћење приватног е-мејл сервера док је била државни секретар, и њену одлуку да избрише 33.000 е-мејлова, називајући то скандалом који је “гори него Вотергејт.“

Иако је Клинтонова једном ослобођена свих оптужби у вези са погрешним руковањем државним тајнама, Трамп жели поново да отвори случај.

Након Трампове изборне победе, неколико страних влада је већ одлучило да смањи или прекине своје финансијске везе са Клинтон фондацијом.

Ова листа укључује Француску, Аустралију и Норвешку.

 

Извор: Wебтрибуне.рс