Издвајамо Свет

10 МРАЧНИХ ТАЈНИ ЏОРЏА СОРОША: Малверзације и скандали који су обележили живот милионера(ВИДЕО)

Млијардер Џорџ Сорош један је од најконтроверзнијих и најмоћнијих људи на планети. За једне, он је борац за демократију и херој источне Европе. Другима је постао најгори човек на свету зато што финансира левичарске организације широм света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током америчких избора откривене су његове везе с неуспелом кампањом Хилари Клинтон, а откривено је и да је власник машина за гласање у 16 америчких савезних држава. Међутим, како пише Листверсе, ових десет догађаја показује да је он већ деценијама био контроверзна особа и ван политике.

10. Уништење Банке Енглеске

Године 1992. британска валута је изгубила вредности толико да је избачена из европске статистике. Одјек се осетио широм света, а више од 3 милијарде фунти су преко ноћи нестале из владиних залиха. Британија је била понижена, фунта на коленима и људи су изгубили добар део уштеђевине. Иза свега тога био је Сорош. У то време је радио као валутни шпекулант за Квантум фонд и предводио је јуриш на британску валуту. Продавао је валуту и касније куповао по нижим ценама. После је говорио да је зарадио милијарду фунти тргујући туђим новцем. У историји је тај дан запамћен као Црна среда и четврт века касније, Сорош је и даље омражен због напада на валуту.

9. Погоршање малезијске кризе

Азијска финансијска криза 1997. године уништила је животе милионима људи и неколико влада је пало због те економске катастрофе. Иако је свака земља другачије осетила ту кризу, малезијска валута била је једна од најтеже погођених. Рингит је изгубио готово половину вредности практично у неколико секунди и Сорош је био један од најгорих шпекуланата. Тадашњи малезијски премијер Махатхир Мохамад отворено је оптужио Сороша да је уништио њихову економију.

8. Уништење тајландске банке

Епицентар азијске кризе био је Тајланд чија валута је изгубила 60 одсто вредности. Сорош је зарадио огроман новац, али милиони Тајланђана остали су без посла и више до пола милиона страних радника морало је да оде из Тајланда зато што је неколико привредних сектора буквално пропало.

7. Покушај уништења Хонг Конга

Након што је срушио тржишта Тајланда и Малезије, Сорош се окренуо Хонг Конгу. Био је уверен да је само питање времена када ће успети да сруши и њихову економију, али тадашњи министар финансија Доналд Цанг Јам-куен био је одлучан. Потрошио је више од 100 милијарди хонгконшких долара како би зауставио Сороша и његове планове. Сам Сорош касније је признао да је Јам-куен заслужан за финансијски опстанак Хонг Конга.

6. Превише трошио на политику

Средином прошле деценије малтене преко ноћи појавило се мноштво група које су скупљале донације и деловале у политици. Користиле су све могуће начине како би заобишли ограничења за политичке донације и када су савезне власти напокон одлучиле да делују, „Америка каминг тугедер“ добио је казну од 775.000 долара. То је још увек једна од највећих казни које су савезне власти одрезале некој политичкој организацији. Један од највећих донатора био је управо Сорош и помогао им је да прикупе више од 130 милиона долара током кампање за председничке изборе 2004. године.

https://youtu.be/b2uB_Mjw2Kc

5. Финансирао је Лајн Стјуарт

Омар Абдел Рахман је надахнуо бомбаше из 1993. године који су покушали да сруше Светски трговински центар. Имао је тајне везе са египатским терористима и наговорио је адвокатицу Лајн Стјуарт да пренесе поруке сарадницима ван затвора. Власти су то откриле и оптужиле Стјуартову за помагање терористима. Сорошева организација Институт за отворено друштво финансирала је њену обрану. Стјуартова је осуђена на 10 година због помагања терористима.

4. Лицемерни порез

Након што је откривено да је зарадио више од 13 милијарди долара избегавањем плаћања пореза, америчке власти су промениле законе и наредиле Сорошу да плати 6,7 милијарди долара заосталих пореза. Он је одговорио тако што је преселио сав тај новац у Ирску.

3. Бизарни секс-скандали

Сорош има више од осамдесет година и већ деценијама је један од најбогатијих људи света па не чуди да славни заводник манекенки има већ позамашну залиху скандала. Можда и најлуђе су размирице с бразилском глумицом Адријаном Фереиром. 2011. године је током судске расправе напала адвоката и Сороша. Милијардера је ударала по глави, а адвокату је скинула наочале. Суд је одбацио њен захтев за доделом стана од 2 милиона долара и њу је казнио због непоштивања суда.

2. Тајни напади на Израел

„Опен сосајити фондејшн“ последњих осам година финансира читаву мрежу тајних организација које покушавају утицати на америчку политику. Имају само један циљ, а то је раскидање политичких веза САД-а и Израела. Израел би тако остао без најмоћнијег савезника.

1. Осуђен за трговину информација

Крајем осамдесетих година, Сорош је добро зарадио зато што је знао да се спрема преузимање француске банке Сосиете женерал. Зарадио је нешто више од 2 милиона долара на том преузимању, али и данас тврди да није крив. Француско и европско правосуђе га је осудило због трговања информацијама и на крају је одлучено да мора платити казну од 2,3 милиона долара које ни дан данас није платио.

Извор:Еxпресс.хр