Свет

Америка враћа тенкове у Европу због „руске агресије“ (ВИДЕО)

Само три године пошто је последњи амерички тенк напустио Европу, САД поново шаљу војну технику ради одвраћања Русије, јавила је телевизија НБЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Одлазећа администрација Барака Обаме спремила је још један опроштајни поклон. У Европу се враћају амерички тенкови. САД су поново „откључале“ своја складишта оклопне технике у холандском граду Ејгелсховену и почеле да их пуне тенковима и борбеним транспортерима, пишу руски портали.

„Критичне резерве војне тенике, тенкови Абрамс, борбена возила пешадије „Бредли“, и самоходне хаубице М109 „Паладин“ размештене су у том холандском рејону. На тај начин америчка војска добиће могућност да формира још једну тешку бригаду. У овом тренутку у Европи је дислоцирана 173. Ваздушно-десантна бригада САД и Други коњички пук“, извештава телевизија НБЦ.

По речима команданта америчких снага у Европи генерала Бена Хоџса ови кораци говоре о привржености САД заштити европских савезника и „одвраћању руске агресије“. САД и НАТО такође се спремају да повећају војно присуство на источним границама Старог континента. Извори у структурама алијансе тврде да је циљ тих иницијатива да се Русији пошаље јасан сигнал.

Америчка војска у Европи у јануару треба да увећа контигент до 4.000 људи и 2.000 јединица војне технике. Снаге ће бити размештене по принципу ротације у Пољској, Румунији, Бугарској и балтичким земљама. САД и НАТО у 2017. години планирају 90 војних маневара, укључујући велике вежбе ваздушно-десантних снага (Свифт Респонсе).

Извор: ruskarec.ru/Vestionline.com