Издвајамо Свет

ЕРДОГАН: Настављамо борбу против тероризма „до самог краја“!

Након бомбашког напада на главни град Турске огласио се председник те земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да ће влада наставити да се бори против тероризма „до самог краја“, након што је протекле ноћи изведен двоструки бомбашки напад у којем је убијено 38 људи.

– Моја земља и мој народ могу да буду сигурни да ћемо се борити против пошасти тероризма до самог краја. Нећемо допустити да напади прођу некажњено. Нападачи ће платити високу цену – рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Истанбулу, преноси АФП.

Ердоган је потврдио податке које је раније изнео министар унутрашњих послова, поновивши да је у нападу, за који влада сматра да је највероватније дело Курдистанске радничке партије (ПКК), убијено 38 особа, док је 155 људи рањено, наводи Ројтерс.

Турски премијер уверен: ПКК стоји иза напада

Истовремено, турски премијер Бинали Јилдирим рекао је да влада „скоро нема никакве сумње“ да ПКК, коју су турске власти забраниле, стоји иза двоструког бомбашког напада у Истанбулу. Јилдирим је, у изјави новинарима након обиласка рањених у болници, рекао да је тај напад прилика да турске снаге безбедности још више гоне ту екстремистичку групу.

– Истрага је још у току, али готово да можемо рећи да немамо сумње да је то дело ПКК – истакао је Јилдирим.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу поручио је раније данас да ће се осветити за смрт више од 30 полицајаца колико их је убијено у нападу испред стадиона у Истанбулу, упозоривши оне који су изразили подршку нападачима на друштвеним мрежама.

– Пре или касније, осветићемо се. Ова крв неће бити остављена проливена по земљи, која год да је цена тога – рекао је Сојлу у комеморативном говору у седишту истанбулске полиције, пренео је Ројтерс.

Сојлу је раније данас, на конференцији за новинаре, рекао да међу убијенима има седам цивила, док је једна особа неидентификована, као да је и десеторо осумњичених већ ухапшено. Две експлозије одјекнуле су два сата после окончања утакмице између Бешкиташа и Бурсаспора, који је објавио да нико од њихових навијача није повређен. У то време, навијачи су се већ разишли. Турска је данас објавила једнодневну жалост, а премијер Турске Бинали Јилдирим наредио је да се заставе спусте на пола копља, објавила је турска државна агенција Анадолу, а пренео АФП.

Извор:Танјуг