Србија

Генерал Ивашов: НАТО је разбио Југославију!

„Рушење Југославије је био унапред испланиран део једне свеобухватне геополитичке операције, за шта су били одређени значајни финансијски ресурси. Крајем осамдесетих од наших обавештајаца сам добијао информације да католичка црква никако не жели да на Балкану доминира православље“, каже генерал-пуковник Леонид Ивашов, преноси портал „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 1996. до 2001. генерал Ивашов био је начелник Управе за спољне послове у Министарству одбране Руске Федерације.

– Ја сам од наше обавештајне службе добио информацију да се спрема копнена интервенција, јер ваздушни удари нису постигли задовољавајуц́и успех. Интересантно је да ниједна од копнених војски европских земаља није желела да у ову операцију иде у првом ешалону. Американци и Енглези о томе нису размишљали уопште, Немци такође нису желели, чак је тим поводом и Герхард Шредер звао Бориса Јељцина. Извршен је био притисак на Мађаре и Пољаке, али ни они нису пристали – тврди Ивашов и објашњава како САД и НАТО подривају овај део света.

„Ђукановић се са Олбрајтовом није понашао као мушкарац“
– Лично имам податке како се Ђукановиц́ нашао у зони интересовања америчких специјалних служби. Знам и зашто је он подлегао притисцима. Имао сам прилике да чујем тонски запис његовог разговора са Медлин Олбрајт. Ја, рецимо, никоме не бих дозволио да ми се тако обрац́а. Он је скоро на коленима стајао пред том страшном женом и молио за опрост. Он се у тим разговорима заиста није држао као мушкарац – истиче руски генерал.

– Данас на светску сцену долази нова Кина, стварају се нове контуре међународног поретка, ту су Евроазијски савез, Шангајска организација и БРИКС. Данас Кина потпуно потискује САД, престали су да купују америчке обвезнице, јуан постаје светска валута – сматра Ивашов и додаје:

– Наравно, намец́е се питање чије ц́е духовне вредности доминирати у новом свету? Кинеске вредности су специфичне, нису универзалне, њих ц́е тешко прихватити Индија и исламски свет, можда Латинска Америка и Африка у веома малом степену. Због тога ц́е у новом свету православно-словенски и евроазијски културно-цивилизацијски код и систем вредности биц́е веома прихвац́ени. Зато вам не треба НАТО, треба да мислите о будуц́ности која долази са Истока – закључује генерал Ивашов.

 

Извор: sputniknews.com, Vestionline