Свет

Хрвати прогнозирају: Путин ће намамити Трампа, то ће охрабрити Србију

Сједињене Америчке Државе добиле су новог председника и улазе у нову непредвидиву и променљиву еру, пише загребачки „Јутарњи лист“. Главна недоумица с којом се суочава изабрани председник Доналд Трамп јесте хоће ли деловати у складу с предизборним обећањима и изазвати озбиљне сукобе унутар и изван Америке или ће повући претње и наљутити половину електората који су га видели као популистичког спаситеља, наводи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На домаћем плану постоји хитна потреба за мирењем фрустриране јавности.

ВеликИ део види федералну владу у Вашингтону као корумпирану елиту.

Најављене чистке
Трамп је обећао да ће исушити мочвару главнога града, али није јасно што ће то значити у пракси.

Било какав покушај чистки и истрага политичара попут Клинтонових могао би да угрози политичко двостраначје у Конгресу.

Једнако велику опасност представља реакција јавности против Трампа ако он почне имплементирати обећања о депортацији милиона Мексиканаца и других хиспано имиграната или ако забрани улазак муслиманима у земљу, односно почне са екстремним проверама “потенцијалних” терориста.

– Не може се искључити могућност да ће Америка сведочити масовном насиљу размера невиђених од покрета за људска права и кампање против Вијетнамског рата 60-их година – анализира „Јутарњи“.

Неуспех у остваривању најава из кампање довешће до већег противљења јавности Трампу, а он сам би се могао показати као вашингтонски инсајдер или чак као обичан варалица, додаје лист.

Међутим, механизми који постоје у америчком систем неутрализоваће неке од Трампових ауторитарних нагона, попут ућуткивања медија или стављања у затвор политичких противника.

Ипак, с обзиром на то да су оба дома Конгреса у републиканским рукама, Трампу ће бити лакше да прогура политику која ће изазвати даљњу поделу нације, наводи се у тексту.

Трампизам и економија
На међународној арени „трампизам“ је део ширег десничарског покрета који јача у Европи и темељи се на ксенофобији, антиглобализму, политичком национализму и економском протекционизму.

Трампови економски рецепти осигураће да дође до ревизије свих постојећих договора о слободној трговини те да се ниједан нови не потпише с Европом или Источном Азијом.

Парадоксално, то ће подривати стварање нових фабрика, повећати цене добара и на крају наштетити америчком раднику.

Такође ће створити проблеме с Кином и другим кључним силама и створити нове тензије у регијама које се споре, попут Источне Азије, додаје „Јутарњи“.

Исламска држава
Трампово обећање да ће уништити тзв. Исламску државу и отказати нуклеарни договор с Ираном могли би наговестити нову трку у наоружавању на Блиском истоку где би дошло до жеље Саудијске Арабије за нуклеарним оружјем.

Трамп је заправо подржао нуклеарну пролиферацију на Блиском и Далеком истоку током изборне кампање, наводи загребачки лист.

Русија и НАТО
Држава која би највише могла профитирати од председника Трампа је Русија Владимира Путина. Трамп је похвалио Путина као великог вођу, назвао је НАТО застарелим, а неки од његових спољнополитичких савезника послују у Русији или су приватно повезани с Кремљем, истиче се у тексту.

Ниједан европски савезник не може бити сигуран да ће САД остати посвећен НАТО-у и бранити њихову националну сигурност.

Трампови коментари о НАТО-у као вишку имали су озбиљне реперкусије на источној фронти од Балтика до Црног мора.

Путин би могао да тестира Трампову реакцију кратким ратом са земљом попут Естоније и утврдити да је то локални проблем и нема везе са САД-ом, пише „Јутарњи“ и додаје да је још вероватније да ће Кремљ покушати да намами Трампа на нову поделу Европе у замену за грандиозну антитерористичку коалицију која одговара Москви.

Такав приступ охрабриће руске савезнике и партнере попут Србије у преузимању веће улоге на Балкану, без страха од значајне америчке реакције у тренутку хаоса у Европи.

Трамп би се могао показати као особа која снажније реагује на нешто што процењује као увреду Москве или друге стране која прекрши договор.

Таква непредвидљивост могла би резултирати наглом и много опаснијом међународном конфронтацијом, закључује се у тексту „Јутарњег листа“.

 

Извор: Vestionline