Издвајамо Регион

Наставља се балкански чоколадни рат: Словенци вратили Хрватима бомбоњере због једног детаља на кутији(ФОТО)

На „Крашевој“ бомбоњери је писало „Поздрав из Хрватске“, а на кутији је слика дела мапе Хрватске, а када се поклопац подигне, види се остатак мапе на којој је граница између Словеније и Хрватске уцртана на средини Пиранског залива

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска амбасада у Словенији послала је својим словеначким сарадницима, запосленим у Министарству спољних послова, кабинету премијера Мире Церара и председника Борута Пахора бомбоњере као новогодишњи поклон који је оцењен као “незамислива провокација“.

Словеначки политичари нису били баш срећни, пише словеначки Дневник и додаје да је тај чин оцењен незамисливом провокацијом.

На “Крашевој” бомбоњери је писало “Поздрав из Хрватске”, а на кутији је слика дела мапе Хрватске, а када се поклопац подигне, види се остатак мапе на којој је граница између Словеније и Хрватске уцртана на средини Пиранског залива, преноси Фонет.

Пошто граница између две државе још није утврђена, Министарство спољних послова вратило је бомбоњеру Амбасади Хрватске и то у кесици с натписом “И феел Словениа”.

Словеначке дипломате нису хтеле да коментиришу случај да не би погоршали међусуседске односе, али неки се питају, како пише Дневник, како ће хрватску провокацију, док се чека одлука Арбитражног суда, проценити остале чланице Европске уније.

Подсећамо да је председница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић на Дан дубровачких бранитеља деци једног вртића поделила чоколадице пореклом из Србије. За овај догађај се сазнало када је један родитељ поделио слику на Фејсбуку и показао какав је поклон његово дете добило од председнице.

Колинда се извинила, рекавши да је разочарана оним што се десило, да се слична ситуација неће поновити, а да ће родитељима послати хрватске производе.

Овај инцидент су пропратили сви медији у региону, а своје коментаре на ову тему су исказали многи политичари, као и виђеније личности обе државе.

Извор:Телеграф.рс