Издвајамо Свет

ПОСЛЕ МИГОВА, СТИЖЕ КИНЕСКА ЗВЕР: Балистички ракетни систем са дометом од чак 300 километара! (ФОТО/ВИДЕО)

Ова кинеска понуда само је део дугорочне стратегије Пекинга да развија међудржавно партнерство са Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска војска, која ће ускоро бити модернизована моћним руским „миговима 29“ и тенковима Т-72 Б3, као и најмодернијим ПВО системом БУК М2, највероватније ће од НР Кине по најповољнијим могућим условима добити и ракетни систем ФД-2000, који има домет од чак 300 километара!

У току су завршни преговори са кинеским властима о набавци овог ракетног система. Пекинг је спреман да нам понуди цене знатно ниже од тржишних. Кинезима је стало да Србија и Балкан буду стабилни због послова у смедеревској „Железари“ и других у овом региону.

Ова кинеска понуда само је део дугорочне стратегије Пекинга да развија међудржавно партнерство са Србијом.

– Пекинг процењује да је стабилност Балкана дугорочно могућа само ако је Србији јака и поштована војна сила. Зато су спремни да нам испоруче оружје које је заиста последња реч кинеске војне технике. ПВО систем ФД-2000 својевремено су хтели да куше Турци, и то пре америчких ракетних система, али су због притисака Запада одустали од набавке, што довољно говори о квалитету тог одбрамбеног система. Наравно, због добре економске сарадње и партнерских односа, Кинези нам нуде невероватно повољне услове – каже добро обавештени саговорник који је желео да остане анониман.

И док нико од државних званичника није желео јуче да говори о могућности набавке овог кинеског наоружања, стручњаци тврде да би Србија могла да има огромне користи од таквог аранжмана.

Војни аналитичар Александар Радић каже да су последњих неколико месеци у Србији били представници свих најзначајнијих кинеских компанија које се баве производњом наоружања.

– Тачно је да контакти постоје, али не бих то назвао преговорима. Кинези су заинтересовани за наше тржиште и много би им значило да купимо нешто од њиховог војног наоружања јер би то представљало пробој на европско тржиште на коме до сада нису били присутни – истиче Радић.

ПВО ФД-2000

– домет ракета 300 километара

– максимална висина циља 30 километара

– намењен уништавању авиона, беспилотних летелица и крстарећих ракета на великим даљинама

https://youtu.be/dM5Ot1WABns

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије каже:

– Ако желимо да будемо неутрални, морамо војно ојачати, али уз „отворене прозоре“ према свима. Ако су нам Кинези заиста понудили те ракете, нису то урадили из економских мотива, већ зато што преко нас желе да промовишу своју војну технологију. Желе да парирају Русима и Американцима, а важно им је европско тржиште

Извор:srbijadanas.com/Информер.рс