Русија

Руси оштро одговорили БИХ и стали у одбрану Срба!

Руски амбасадор у Босни и Херцеговини истакао је да Русија са Бањалуком пре свега развија економске, културне и хуманитарне односе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов изјавио је да његова земља не наоружава Републику Српску (РС) и не ради у БиХ ништа што је мимо уобичајних дипломатских протокола.

„Не добављамо никакво оружје за РС, не разговарамо о тактикама нити делимо обавештајне податке како бисмо наштетили централним институцијама БиХ“, рекао је Иванцов.

Како су пренеле бањалучке Независне новине, Иванцов је навео да Русија са Бањалуком развија економске, културне и хуманитарне односе.

„Не знам на шта се односи питање о хибридном рату. То је прилично неодредјени термин, који може имплицирати много тога. Нема ничега што би се ту могло односити на наше односе са БиХ или са РС“, рекао је Иванцов.

Он је додао да не коментарише изјаве политичара из земаља у којима није акредитован, али је негирао да његова земља у БиХ ради било шта мимо уобичајних дипломатских протокола.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић је је изјавила да је Русија „у хибридном рату у БиХ“, као и да види јаке везе Русије са председником РС Милорадом Додиком, те да би „могло бити руског мешања кроз слање оружја, тактику, обавештајне податке, информације и дезинформације, што чини кампању“.

Руски амбасадор у БиХ тврди да се сарадња са РС одвија у складу с Дејтоном, као и да Русија негује добре односе и са централним институцијама и са Федерацијом БиХ.

„Не постоји никаква скривена намера у односима које имамо и тим односима не желимо нанети било какву штету држави БиХ, у којој сам ја амбасадор. Председник Додик је само један од равноправних партнера које имамо у БиХ, укључујући и оне у централним институцијама и у Федерацији БиХ, мада је вероватно тачно да имамо више односа са РС. Али у томе немамо никакве скривене планове“, рекао је Иванцов.

 

Извор: (Tanjug)