Издвајамо Русија

РУСКА ЗВЕР ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Упознајте борбени авион ПАК ФА Т-50 (ВИДЕО)

Руски борбени авион пете генерације ПАК ФА Т-50 је „летећи робот, односно паметни авион“, рекао је саветник генералног директора Радио-електронске технологије, Владимир Микејев. Пилот не игра значајну улогу у овом авиону, него је само „интегрални део авиона“, наводи се у извештајима РИА Новости.

Поред свог напредног дизајна, ПАК ФА поседује бројне друге предности над осталим иностраним авионима. На пример, ПАК ФА Т-50 уме одлично да маневрише и стабилан је при угловима суперкритичног напада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Микејева, крило авиона служи као „активна одбрамбена станица“ и осигурава летење, али и заштиту која збуњује непријатељске радаре и спроводи радио детекцију.

Многи стручњаци наводе да је овај руски невидљиви борбени авион супериорнији у односу на своје западне аналоге. Према речима аустралијских стручњака, руски авион пете генерације је умногоме супериорнији у односу на изванредне америчке борбене авионе Ф-22 и Ф-35.

У поређењу с тим авионима, руски Т-50 поседује напреднији систем вођења оружја, а сама техника је позната као „улаз у задњу непријатељску хемисферу“. Поред тога, Т-50 поседује револуционарну технологију детекције оптичког радара. Нови радар ПАК ФА Т-50 се заснива на овој технологији и управо зато је супериорнији у односу на радаре Ф-35.

Серијска производња ПАК ФА Т-50 авиона је почела 2016. године.

Нови руски борбени авион пете генерације изазива велико интересовање америчке војске. Истовремено, амерички званичници се плаше да ће овај авион превазићи све најмодерније америчке борбене авионе.

„Анализа ПАК-ФА указује на веома софистицирани дизајн који је у најмању руку једнак америчким авионима пете генерације. Он свакако поседује већу агилност због свог одличног аеродинамичког дизајна у односу на Ф-35“, рекао је бивши шеф америчког Ваздухопловства, генерал-потпуковник Дејв Дептула.

Други виши амерички војни званичник је рекао да руски ПАК ФА делује „компетитивније“ у односу на Ф-35 што се тиче перформанси.

Шеф америчког ваздухопловства, Марк Велш, рекао је да Русија и Кина веома брзо сустижу америчку војну технологију.

„Кина и Русија су два добра примера држава које ће прилично унапредити своје способности у наредних 3-5 година. Уколико наставе да иду путем којим су кренуле, превазићи ће нас у многим областима“, рекао је Велш.

Велш је признао да би Кина и Русија могле убрзо да превазиђу САД у пољу ваздухопловне технологије. Он је ургирао на америчке власти да не смањују трошкове за националну одбрану јер би „непријатељи“ САД – Кина и Русија – могли ускоро да превазиђу Вашингтон по питању ваздушне одбране.

Марк Велш је извршио инспекцију ваздухопловне базе у Ленглију, Вирџинија, где је био веома разочаран старошћу америчких борбених авиона. Према његовим речима, многе државе преферирају куповину авијационе опреме од Русије. Уколико се Кина придружи овим пројектима, ове две државе ће постати озбиљна конкуренција САД већ за 8 година.

Важно је напоменути да је амбициозни пројекат министарства одбране САД да се направи Лоцкхеед Мартин Ф-35 Лигхтнинг ИИ наишао на неуспех. Откривено је да је мотор авиона био толико непоуздан да би читав пројекат био доведен у питање.

Као резултат детаљних инспекција, испоставило се да су мотори за авионе произведени у фирми Пратт & Wхитнеy дупло гори него што су произвођачи најавили да ће бити.

Војска САД је прошле године суспендовала летове Ф-35 авина због проблема цурења горива и појаве ватре за време узлетања. Из истог разлога САД нису послале ниједан борбени авион прошле године на аеро митинг у Фарнбуру, Велика Британија.

Погледајте видео:

https://youtu.be/eBuvhZCevlo

 

Извор: Wебтрибуне.рс/Србија јавља