Регион

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ РУСКЕ ИСТОРИЧАРКЕ: ХАГ УБИЈА МЛАДИЋА, ОН МОРА НА ЛЕЧЕЊЕ У РУСИЈУ!

Фото: Јутјуб
Здравље бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића веома је лоше и руска држава због тога улаже силне напоре како би био пребачен на лечење у Москву! Ако Младића не пребаце у Русију, он ће готово сигурно, као Слободан Милошевић, умрети у Хагу пре пресуде!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово драматично упозорење стигло је од Јелене Гускове, познате руске историчарке и шефице Центра за проучавање савремене балканске кризе на Институту за славистику Руске академије наука.

Према њеним речима, хашке судије на силу покушавају да Ратку Младићу што брже изрекну најстрожу казну, иако је он готово на самрти!?

Гускова нема дилему да је план Хага да пресудом Младићу оправда своје постојање.

– Бојим се да Младића, без обзира на непостојање било каквих озбиљних доказа против њега, очекује најстрожа казна! Хашки трибунал за бившу СФРЈ сад је претворен у „Трибунал за бившег команданта ВРС Ратка Младића“! Њих није нимало брига за Младићево здравље, које је веома лоше… Зато руска држава, руски политичари и друштвене организације улажу све напоре како би он дошао на лечење у Русију. Јер он овако не може више да учествује у суђењу… – изјавила је Гускова у емисији „Свет са Спутњиком“.

Оправдање НАТО агресије на Србију

Руска историчарка је подвукла да су многи стручњаци за међународно право указали на бројне пропусте у раду Хага.

– У Хагу је све јасно. То није правосудна, то је политичка институција која има задатак да докаже да је један народ крив за сва ратна дешавања у бившој СФРЈ и тако оправда НАТО агресију и бомбардовање Србије. Према њиховој логици, ако је доказано да су Срби криви, онда је операција НАТО била „легитимна казна“, иако је ниједна међународна институција није одобрила… – нагласила је Гускова, додајући да би требало казнити необјективне хашке судије и ослободити неправедно осуђене.

И док нико од званичника није хтео да коментарише тврдње Јелене Гускове, Дарко Младић, син генерала Младића, потврђује да је његовом оцу хитно потребно болничко лечење.

Погрешили и Младићеви адвокати?

– Не знамо шта они тамо раде и како га лече. Много пута смо тражили целу документацију, али нам увек доставе фрагменте. То је страшна манипулација! Стално одлагање изазива сумњу, поготову што знамо колико је људи умрло у Хагу – каже Младић, додајући да се манипулише и подацима о смртним случајевима.

– Рачунају само оне који су тамо преминули. А шта је с онима који су пуштени у лошем стању, па су умрли после месец или два?! Молим вас, кад је оцу било најтеже, суд је инсистирао да се ради пет дана у недељи! Тек после жалбе, смањено је на четири дана. Направили су систем који на све начине уништава људе… – огорчен је Младић.

Лидер СРС Војислав Шешељ уверен је да ће Хаг држати Младића у животу до првостепене пресуде.

– После их баш брига, јер пресуда важи и ако осуђеник умре. Код Милошевића су се прешли јер су му давали веће дозе лека против лепре и туберкулозе, који неутралише дејство лекова за притисак, па је умро. Иначе, да сам ја Младићев адвокат, процес до данас не би почео јер он ни по једном мерилу није био спреман за суђење. Његови адвокати су брзоплето улетели у процес и сад су ушли у машину… – закључује Шешељ.

Извор: rs.sputniknews.com/Vestionline.com