Србија

ШОКАНТНО! ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ: Човић је учествовао у УБИСТВУ Ђинђића!

Злочиначко удружење чији је део Небојша Човић, у акцији „Стоп Хагу“, убило је покојног премијера Зорана Ђинђића, тврди лидер ЛДП Чедомир Јовановић!
„Нисам ја једини који то зна, знају то и други, али не би да се опеку“, додаје Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писање Курира о политичкој позадини атентата на премијера Србије Зорана Ђинђића и указивање на чињенице које се и даље заташкавају добило је и свој епилог. Српска радикална странка поднела је јуче предлог Скупштини Србије да се формира анкетни одбор како би се открила политичка позадина убиства Ђинђића, који је подржала већина посланичких група, а с тим се сагласио и премијер Александар Вучић.

Посланик СРС Немања Шаровић, који је у име радикала званично предао предлог, оценио је да формирање анкетног одбора неће подржати само они који су умешани у атентат.

Није било воље

– Јасно је да постоји одређена политичка позадина убиства, али јасно је да до сада није постојала политичка воља да се то истражи. СРС жели да се коначно стави тачка на ту причу, без обзира на то што о политици коју је водио Ђинђић не мислимо ништа добро. Овај одбор не би се бавио ни политиком ни владом Зорана Ђинђића, већ само једним питањем – позадином његовог убиства – нагласио је Шаровић. Он је рекао да је СРС предложио да анкетни одбор чини пет чланова највећих посланичких група, да председника одбора предложи највећа опозициона посланичка група, а да његов заменик буде посланик кога предложи највећа посланичка група.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је за Курир да би тим питањем требало да се баве тужиоци, али да нема ништа против анкетног одбора.

– Све што мислите да има од нових детаља с којима држава није упозната, молим вас да то надлежним државним органима буде достављено. Ја бих волео да се тиме баве тужиоци, а не Народна скупштина, али никада немам ништа, а и не желим да имам, против парламентарне иницијативе – истакао је Вучић.

Без политизације

Посланик СНС Владимир Ђукановић изјавио је да нема ништа против да се у Скупштини разговара о овој теми.

– Ако анкетни одбор може да допринесе неким новим околностима у вези са убиством премијера Ђинђића и да се нешто сазна, онда би то требало дати тужилаштву, да оно настави да ради свој посао. Не бих волео да је реч о кампањи, зато што се ради о сувише озбиљној ствари. Претпостављам да су многи на тој теми покушавали да зараде политички поен – рекао је Ђукановић.

Курир ће, међутим, наставити да истражује све околности у вези са убиством Зорана Ђинђића, с јединим циљем – да се разоткрије политичка позадина атентата.

Питања без одговора

1. Зашто се игнорише изјава коју је Велимир Илић 2003. дао у полицији о вези Небојше Човића (сарадник „земунаца“ звани Ћоки) и Милорада Улемека Легије?
2. Због чега се није поступило по кривичној пријави Миле и Гордане Ђинђић коју су 2011. поднеле против Човића (сарадник „земунаца“, звани Ћоки) и Илића?
3. Ко је одговоран што стоји преткривични поступак на основу кривичне пријаве коју су 2011. поднеле Мила и Гордана Ђинђић?
4. Зашто нису узета у обзир сведочења Дејана Миленковића Багзија и Милоша Симовића да је Човић (сарадник „земунаца“ звани Ћоки) наредио атентат?
5. Ко је одлучио да не узме у обзир или одбаци сведочења Дејана Миленковића Багзија и Милоша Симовића о Човићу (сарадник „земунаца“ звани Ћоки)? На основу којих доказа и с којим аргументима?
6. Који су то људи из врха српске политике и полиције спречили СБПОК, како тврди Бора Бањац, да саслуша Легију о умешаности политичара у заверу за убиство премијера?
7. Ко је кочио истрагу о политичкој позадини убиства Ђинђића?

Курир ујединио посланике / парламентарци о анкетном одбору

Горан Јешић, ДС

Ми подржавамо да надлежни раде свој посао. Мислим да то треба да ради тужилаштво, да видимо шта је тај предлог.

Ђорђе Вукадиновић

Нисам за то да се ствар политизује и врши политичка промоција, али потребно је мало више транспарентности. Подржавам иницијативу и овако, али и писмено.

Балша Божовић, ДС

Неопходно је, ипак, да тај исти анкетни одбор испита и лидера СРС Војислава Шешеља и Томислава Николића.

Сандра Рашковић Ивић

То је демократски принцип који сам увек подржавала. Неки случајеви су тако решени и после 20 година.

Владимир Маринковић, СДПС

Уколико има нових детаља и доказа који могу да измене истину о политичкој позадини, СДПС нема ништа против анкетног одбора.

Милутин Мркоњић, СПС

Мислим да треба да се сазна права истина, мада, питање је колико је то могуће после 14 година. Ја ћу тај предлог подржати сигурно.

Бошко Обрадовић, Двери

Подржамо иницијативу да се формира анкетни одбор. Скандалозно је да то још није испитано.

 

 

Извор: Kurir