Издвајамо Свет

ШВЕДСКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ?!Издато наређење за предузимање свих потребних мера(ВИДЕО)

Агенција за цивилну заштиту Шведске (МБС) наредила је шведским званичницима да предузму кораке како би били спремни у случају рата. Агенција се обратила локалним управама и у писму затражила да се опреме и буду спремни ако избије рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово писмо се тумачи као део Стратегије тоталне одбране Шведске из ере хладног рата а која је наложена у децембру прошле године због погоршања безбедносне ситуације.

Шведски лист „Свенска Дагбладет“ наводи да се у писму наглашава потреба за брзим деловањем, одлучивањем и дељењем информација у кризној ситуацији, али и прослеђивање тајних информација.

Шеф за информисање МСБ Сванте Вергер рекао је, ипак, да ништа не наговештава такав рат али да је влада дозволила припреме за њега.

Међутим, писмо није наишло на одобравање званичника неких локалних управа који сматрају да су им наметнути нереални захтеви, док неки сматрају да се заоштравање реторике са Русијом користи да се одобре већа средства за војску.

Иначе, Швеђани се противе захтеву Русије за изнајмљивање простора за складиштење у луци Готланд, а шеф Техничког одбора локалне управе на Готланду Томи Гардел каже да ће вероватно одбити тај захтев.

„То би се негативно одразило на одбрамбене и политичке интересе Шведске“, рекао је министар одбране Петер Хултвист
Шведска је трајно позиционирала трупе на Готланду, а министар је рекао да је то намера да се пошаље сигнал Русији, која „појачава притисак“ на балтичке земље Естонију, Литванију и Летонију.

Извор:Даилy маил