Издвајамо Србија

СПРЕМА СЕ ХАОС – ТРИБУНАЛ ПОЗВАО САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: Траже хитно изручење радикала!

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус (Цармел) позвао је данас Савет безбедности УН да обезбеди да Србија поштује своју обавезу да Трибуналу изручи троје чланова Српске радикалне странке, које је оптужио за непоштовање суда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на сведоке у процецу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

„Тражим подршку Савета безбедности…да се обезбеди да Србија поштује своје обавезе по статуту Трибунала“, рекао је судија Ађијус подносећи редован извештај Савету безбедности.

Ађијус је казао да „Трибунал схвата политичку осетљивости која, у неким случајевима, може проистећи из сарадње са тим судом“.

„То, међутим, не може представљати изговор за пропуст да се са Трибуналом сарађује, када је та сарадња одговорност која произлази из статута самог Трибунала“, казао је судија Ађијус.

Он је нагласио да „ранија сарадња Србије не може представљати изговор за садашњу несарадњу“.

Подсећајући да су налози за хапшење троје радикала издати пре 22 месеца, Ађијус је назначио да је Србија пропустила да их до данас спроведе.

Пре недељу дана, Трибунал обелоданио међународни налог за хапшење оптужених, а судија Ађијус је данас позвао све чланице УН да тај налог спроведу.

„Уколико се троје оптужених не нађе пред Трибуналом до новембра 2017, то ће бити озбиљан ударац…Верујем да ће Савет безбедности предузети неопходне кораке да спречи такав неуспех међународне правде“, закључио је председник Трибунала.

Он је известио СБ да се поступци предмету Младић и жалбени поступак у предмету Прлић и други одвијају предвиденом динамиком и да се очекује да пресуде у ова два предмета буду изречене до краја новембра 2017.

Извор: Танјуг