Издвајамо Свет

ТЕРОРИСТИ У ПАНИЦИ: Асад спрема напад на Идлиб – срце побуњеничке територије

Након Алепа наставља се ослобађање Сирије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након битке за град Алепо, једна од следећих мета снага под командом сиријског председника Башара ал Асада вероватно ће бити срце побуњеничке територије, суседна покрајина Идлиб, наводи данас АП.

Агенција указује да је ова покрајина која се налази западно од Алепа упориште Џабхат ал Нусре, подружнице Ал Каиде раније познате под именом Нусра фронт.

Идлиб је пренатрпан десетинама хиљада побуњеника, од којих су многи евакуисани из других делова земље, па АП оцењује да би зато могао да постане још крвавије поприште сукоба од Алепа.

Идлиб има директну везу са турском границом и налази се на свега неколико километара северно од Хаме, централне покрајине и главне тачке одбране Асадових приобалних упоришта и оближњих руских војних база.

АП наводи да је Асад у интервјуу који је протекле недеље дао руским медијима у Дамаску рекао да би, након осигуравања подручја око Алепа, следећа мета могла да буде Идлиб.

– Одлука о томе који ће град бити следећи зависи од тога у којем граду постоји највећи број терориста и који град обезбеђује другим земљама могућност да га логистички подржавају – рекао је Асад и додао да ће одлука бити донета у разговорима са његовим руским и иранским савезницима.

Извор:Танјуг