Издвајамо Србија

ВОЈНИ СИНДИКАТ ПИТА ВЛАДУ СРБИЈЕ: Да ли је ММФ власт у Србији?

Испред Владе Србије данас је, у минут до 12, одржан протест Полицијског синдиката Србије, а скуп су подржали и чланови Војног синдиката. Као и пре две недеље када је протест организовао Војни синдикат, окупљени су указали на тежак социјални положај запослених у полицији и војсци, али и урушавање система безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поручили су да им је потребан синдикални дијалог, а не монолог министра одбране Зорана Ђорђевића. Други пут у за две недеље, припадници војске и полиције изашли су на улице. Пошто не успевају да се договоре са својим ресорним министарствима, кажу да им је ово ово једини начин да се боре за своја права. Њима су се придружили и чланови Независног синдиката просветних радника Војводине.

Проблеми су исти: тежак материјални положај њихових припадника. Полицијски синдикат Србије одлучио је да организује протест, пошто им је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио да од једнократне помоћи, коју им је у децембру прошле године обећао премијер Александар Вучић, неће бити ништа.

“Они се бране од ММФ, ја нигде нисам прочитао у Уставу да је ММФ нека власт у Србији. Када не знају шта да кажу, кажу ММФ. Онда господо немојте више да представљате државу, ми ћемо упутити допис ММФ, па ћемо са њима решавати та питања”, рекао је председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

“Дошли смо да покажемо народу Србије како нас третира Влада Србије. Претворили су војника у мајстора. Не испушта тример из руку по цео дан у касарни, а цивилно лице, официре и подофицире су претворили у војнике и терају их на стражу. Облаче им униформе и ангажују у Копненој зони безбедности, а за то не добијају ни динара”, каже председник Војног синдиката Србије.

Мијаиловић каже да је било репресија на чланове синдиката да се тај скуп не одржи. “Чега се плашите, шта то призива толики страх”, питао је Михајловић представнике власти који су, како је додао, рекли да је на прошлом протесту било укупно 220 људи и да он зато поручује да их је данас 230.

“У наредних неколико дана требало би да поднесемо 37 кривичних пријава против људи који су спречавали одржавање скупа”, рекао је Мијаиловић. Он је изразио незадовољство што се стално од полиције очекује да штеди док је плата државног секретара у МУП-у 180.000 динара.

“Причају како нема новца. Имају један слоган који нам стално шаљу – ‘морамо да штедите’“, рекао је Михајловић и додао да то није крај синдикалних активности, јер је Синдикат добио подршку Европске полицијске Уније која окупља око 1,5 милиона полицајаца и која ће о проблемима у Србији обавести европске институције.

Представник Удружења пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић рекао је да би он да је неко свима који данас нису дошли на протест да бране заједничке интересе, а могли су, дао “отказ јер такви сутра не би бранили ни Србију”. Он је додао да 3.200 војних пензионера немају станове и “живе по шупама” без достојанства.

Представник Независног синдиката просветних радника Војводине Душан Кокот рекао је да се нада да данашњи протест почетак “заједничке борбе”.

 

Извор: Факти.орг