Русија

Загреб у ВЕЛИКОМ проблему после скандала у Украјини! Ево шта им је спремио Путин!

После отворене подршке хрватске националистичке власти режиму у Украјини, председник Русије наложио „контрамере“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прети блокада извоза из Хрватске, а Руси већ отказују летовања за 2017. годину. Руски председник Владимир Владимирович Путин, после прошлонедељне отворене подршке хрватских власти властима у Украјини, наложио је сарадницима да Загребу одмах уведу „контрамере“! Руског лидера је жестоко разљутила изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да подржава намеру Кијева „да поврати окупиране територије у источној Украјини и на Криму“! Због тога Хрватској сада прети потпуна блокада извоза у Русију, али и бојкот руских туриста у наредној летњој сезони.

Највећи руски туристички оператери, како су јуче пренели тамошњи медији већ су почели да отказују закуп хотела на хрватском приморју што ће утицати на хрватски буџет. На деликатну ситуацију по Хрватску, најбоље указује насловна страна хрватског недељника „Експрес“ на којој се налази фото-монтажа Путина који показује средњи прст уз наслов „Хрвати, биће вам жао!“.

Путина је нарочито разочарала изјава Пленковића да Украјина питање Руса треба решити као и Хрватска српско питање 1995. године. Разматра се тотална блокада увоза из Хрватске, што ће Загреб и те како осетити. Хрватске фирме у Русији се такође могу суочити са озбиљним контролама и биће кажњаване због и најмањих неправилности. Кремљ разматра могућност да Хрватску стави на „војну црну листу“ што би представљало забрану испоруке војне технике Хрватској.

Отказан је и руско-хрватски привредни форум који је требало да буде одржан овог месеца. Руски амбасадор у Загребу, Анвар Азимов је изјавио да је дубоко забринут и додао:

– Робна размена са Хрватском је смањена за готово 50 одсто. То је катастрофа! Хрватски привредници су ти који пате. Руски предузетници нису сагласни да Хрватска подржава санкције Русији. Зато нису заинтересовани да дођу у Хрватску.

 

Извор: Srbija Danas/Informer