МАНАСТИР СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА: У Сланцима налази се метох Хиландара који сваке недеље храни све гладне, храном и духом(ВИДЕО)

Манастир Сланци налази се код Београда, тачније у истоименом селу, на неких седамнаест километара од самог центра српске престонице. Иако га многи људи називају манастир Сланци, по месту у којем се налази, прави назив ове светиње је Манастир Архиђакона Стефана, пошто је овом свецу, манастирска црква и посвећена. Сланци славе славу 9. јануара, дан посвећен светом Стефану.

Манастир Сланци води се као метох, то јест посед манастира Хиландара са Свете горе. Уједно је и археолошко налазиште, па је манастирски комплекс заштићени локалитет.

По једном предању, манастир је основао Растко Немањић, односно свети Сава још на самом почетку тринаестог века (у близини манастира се налази и извор Светог Саве).

Друга прича каже да је ктитор манастира краљ Драгутин. У то време био је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

Како се манастир налазио на самом северу српске државе Турци су до њега стигли тек у шеснаестом веку. У међувремену за разлику, од неких манастира који су се налазили јужније, Сланци су у то време доживели процват. Тада ће Београд постати престоница Србије, а деспот Ђурађ Бранковић радо је потпомагао овај манастир. Деспоту у част, манастирска слава промењена је у светог Стефана, иначе крсну славу породице Бранковић. Тада ће у народу добити и назив ,,Велики манастир”, јер је био центар многих збивања.

Османска војска под вођством Сулејмана Величанственог стигла је 1521. године до Београда и освојила га. Тада креће један веома тежак период и за манастир Сланци, који је током турске владавине рушен, око четири пута.

Међутим монаси су се упорно враћали и обнављали га, иако су Турци имали обичај да поубијају све оне које затекну у манастирском комплексу.

Тек ће се у обнову манастира кренути након Првог српског устанка, и касније за време владавине Милоша Обреновића. Међутим манастир је био у толико лошем стању, да му једноставно није било помоћи, нити се могао обновити. Зато је разрушен у потпуности, а грађевински материјал је искоришћен за изградњу цркве у Миријеву и Великом Селу.

Да манастир није заборављен говоре и догађаји из 1900. године када је на месту где је био манстир постављена капелица, у коју је народ често долазио. 1961. почиње изградња манастира и радови су се вршили око десет година. За то време завршена је манастирска црква, али су остали недовршени радови на конаку као и уређењу имања.

Сланци су данас мушки манастир, монаси који се спремају за живот на Хиландару обично овде проводе извесни период. Ево понешто о његовој архитектури:

Садашњу манастирску цркву пројектовао је шездесетих година архитекта Д. Тадић. Црква је надограђена на већ постојећу капелицу која се ту налазила. Архитекта се трудио да црква што више личи описима старог храма који се овде налазио.

У оквиру манастирског комплекса је и конак који је још увек у потпуности недовршен, а који је делимично изграђен у моравско-шумадијком стилу. И конак је такође пројектовао архитекта Тадић.

У манастиру се налази копија иконе Богородице Тројеручице направљена у Хиландару, поклон који су Сланци добили од Хиландара шездесетих година када се кренуло са градњом цркве.

На серверној страни манастира је спомен плоча изгинулим борцима из Балканских ратова, који су живели у селу Сланци.

Игуман манастира, отац Андреј Јовичић, који у манастиру Сланци борави и брине о њему од 1992. године, сваке недеље приређује велику трпезу за све гладне и оне који дођу само због литургије:

Отац Андреј, заједно са осталом браћом из манастира редовно одржава хуманитарне акције, поготово кад је реч о сиромашнима. Отац Андреј, као и мушкарци и жене који му помажу тврде да им не смета што овде због ручка долази око триста душа. ,,Ово је трпеза љубави која храни сироти народ али га и духовно обогаћује”, рекла је својевремено за ,,Новости” сестра Ангелина, једна од куварица које помажу у спремању ручка.

Као што смо већ поменули, манстирски комплекс није у потпуности довршен, тако да су сви прилози добродошли. Манастиру је потребна помоћ и за изградњу бараке у којој би били смештени сиромашни људи без дома. Уколико сте у могућности, можете помоћи и манастиру Сланци око хране јер као што претпостављате није лако спремити храну за велики број људи који овде долази на ручак, а камоли исфинансирати. Монаси имају своје воћњаке и баште чије плодове корите у спремању хране, али потребно је још много тога. Манастиру значи уколико добије и неку лепу литературу, како би обогатио своју манастирску библиотеку.

Све податке о овом манастиру можете наћи на њиховом сајту који је врло леп и детаљан: Манастир Светог Архиђакона Стефана

Извор: Манастири у Србији/Србија Јавља

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: