ТЕХНОЛОШКО ЧУДО за лечење рака стиже у Србију!

Време лечења онколошких пацијената овим апаратом знатно је краће него код класичног зрачења, па су и штетни ефекти значајно мањи

Сајбер нож, апарат који по целом организму разбија туморе који се не могу оперисати, могао би ускоро да се нађе у Клиничком центру Србије.

Како је најавио министар здравља Златибор Лончар, озбиљно се размишља о набавци овог технолошког чуда. Тренутно, пацијенти из Србије шаљу се на третман сајбер ножем на клинику у Турској.

– Набавком сајбер ножа и са новим акцелераторима могли бисмо да заокружимо причу за онкологију и омогућимо нашим пацијентима оно што је стандард у високом здравству по светским мерилима – рекао је Лончар за Блиц.

Овај апарат је веома скуп, а према Лончаровим речима, биће потребна и посебна зграда у којој би био смештен, као и специјално обучен кадар.

– То је роботички радиохируршки систем који неинванзивно лечи малигне и доброћудне туморе. То се односи на туморе главе, мозга, врата, кичме, плућа, јетре, простате. Може се користити код пацијената свих узраста, нема нуспојава, болова ни других тегоба – рекао је за Блиц проф. др Милош Јоковић, директор Клинике за неурохирургију Клинићког центра Србије.

Предност овог апарата је што се могу третирати и тумори који се налазе на деловима тела који се покрећу током зрачења, као што су плућа. Време лечења онколошких пацијената овим апаратом знатно је краће него код класичног зрачења.

– Код стандардног третмана доза зрачења се пласира кроз неколико недеља, док се код сајбер ножа та иста доза може пласирати у периоду од једног до пет дана, у зависности од врсте тумора, те су и штетни ефекти значајно мањи.

Терапија се може применити и код пацијената који су примили општу зрачну терапију или код оних код којих постоји тумор неког значајног центра, као што је очни живац.

Најтежи пацијенти с туморима и метастазама на мозгу годинама се упућују на лечење сајбер ножем у болницу у Турској, а захвате који коштају око 7.000 евра финансира Републички фонд за здравствено осигурање.

Извор:Телеграф.рс/Блиц

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: