Свет

Американци у паници: ЦЕО свет нам се руши!

Ризик од сукоба између и унутар држава ће се у идућих пет година повећати до нивоа који није виђен од Хладног рата јер глобални раст слаби, поредак након Другог светског рата се урушава, а антиглобализација подгрева национализме, наводи се у извештају америчке обавештајне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Споменуте тенденције ће се приближавати једна другој темпом без преседана и учинити владање и сарадњу тежом те ће променити природу моћи – радикално мењајући глобалну слику“, оцењује се у извештају „Глобални трендови: парадокс и напредак“ америчког Националног обавештајног већа (НИЦ), преноси „Јутарњи лист“.

Тезе објављене мање од две недеље до почетка инаугурације новоизабраног америчког председника Доналда Трампа 20. јануара наводе чиниоце који ће обликовати „туробну и тешку блиску будућност“, укључујући агресивнију Русију и Кину, регионалне сукобе, тероризам, сверастућу неједнакост у зарадама, климатске промене и спори економски раст.

Управљање, стоји у извештају, постаће захтевније јер проблеми попут глобалних климатских промена, уништавања околине и здравствених претњи захтевају колективну акцију, у тренутку када таква сарадња постаје тежа.

Извештај намерно изоставља анализу америчке политике или одлука, но упозорава на сложеност потешкоћа с којима ће се Трамп морати ухватити у коштац како би испунио изборна обећања попут побољшања односа с Русијом, достизања Кине у економској бици, повратка радних места у САД и пораза тероризма.

Извештај, који укључује интервјуе с академицима, финансијским стручњацима и политичарима из целог света, истраживало је политичке, друштвене и технолошке трендове за које аутори сматрају да ће обликовати свет од данас до 2035.

Извор: Blic.rs