Свет

БРИТАНЦИ ОЗБИЉНО ДЕЗОРИЈЕНТИСАНИ: Русија је све моћнија, спрема се за рат, немамо шансе против Путина

„Британска краљевска морнарица суочава се са највећим изазовом из Русије у последњих четврт века“, упозорио је адмирал Филип Џонс, командант британске флоте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Русија тренутно спроводи највећу морнаричку активност још од краја хладног рата. Њени ратни бродови и подморнице учестало плове светским водама, а Британија има велике потешкоће да као поморска сила изађе на црту тим маневрима. Ако бисте посматрали са стране, деловало би вам као да се Путин спрема за рат – рекао је адмирал Џонс, а преносе британски медији.

Ова упозоравајућа порука адмирала Џонса дошла је у јеку поновног ангажовања британске морнарице, која се спрема да испрати руски носач „Адмирал Кузњецов“ на његовом повратку из Сирије ка Русији. Руски носач кроз Медитеран плови у пратњи три ратна брода и танкера.

Након изјаве челног човека британске морнарице огласили су се безбедносни експерти с Острва, који наводе да активности руских бродова нису ни приближно опасни као оне које спроводе њихове подморнице у водама северно од Шкотске.

Британске подморнице и бродови уз подршку својих НАТО савезника месецима трагају за руском подморницом која наводно кружио око Велике Британије. Британци верују да их руска подморница шпијунира, и наводно прикупља податке о њиховим нуклеарним системима.

Званичници и генерали већ су почели да се жале како им за „равноправан одговор Русији“ фали пола милијарде фунти у буџету, те поједини скептици сматрају да се намерно подиже тензија како би се купило ново наоружање.

С друге стране, др Ендрју Фоксал, директор руских студија на Институту „Хенри Џексон“, за британски „Телеграф“ рекао је да су воде око Гренланда, Исланда и Велике Британије поново постале поприште тајних конфронтација некадашњих хладноратовских ривала.

– Русија је све моћнија. Док остале земље смањују своје присуство у северном Атлантику, Руси га повећавају – упозорио је Фоксал.

С друге стране, чини се да се геополитичка ситуација наглавачке мења с доласком Доналда Трампа на власт у САД. Нови амерички председник најавио је да ће Русији приступити са позиције пријатеља, што је узнемирило америчке савезнике у Европи, пре свега оне у Британији и на Балтику.

С обзиром да су изгласали напуштање ЕУ, чак ни нова победа Ангела Меркел на изборима у Немачкој неће много помоћи Великој Британији.

Потенцијално стварање нове Европе, као и смена у Вашингтону остављају Велику Британију усамљену у антагонизму према Русији, због чега је Лондон и те како у неугодној позицији. Јер, у таквом односу снага, Британци немају шансе против Путина, сматра магазин „New Statesman“.

 

Извор: Blic.rs