Свет

БРИТАНЦИ У СТРАХУ: Трамп + Путин + Косово = Рат на Балкану

Велико је питање да ли нови председник САД Доналд Трамп зна нешто о Косову и Метохији. Српска покрајина која је једнострано прогласила независност има велику подршку Америке, то је оно што је сигурно. Међутим, са Трампом долази и велика неизвесност, а непредвидивост новог председника САД дала је повод некадашњем британском министру Денису Мекшејну, иначе стручњаку за Балкан, да анализира спољнополитичку ситуацију у региону и односе на релацији Трамп-Путин-Београд-Приштина

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекшејн у ауторском тексту за британски „Индепендент“ напомиње да многи републиканци који ће од сада тесно сарађивати са Трампом, попут сенатора Џона Мекејна или бившег потпредседника Боба Дола, снажно подржавају косовске лидере. Њих двојица су се чак сусрели са Хашимом Тачијем у петак у Вашингтону, свега неколико сати пре Трампове инаугурације, где су у разговору учврстили сарадњу и подршку.

Али, Доналд Трамп је решен да драстично поправи односе са Владимиром Путином и Русијом, за које је рекао да су у „још горем стању него за време хладног рата“. Управо у јеку најава о новој ери пријатељства две силе могу се очекивати велики уступци како из Вашингтона, тако и из Кремља.

Мекшејн наводи да би један од њих могао да има следећи сценарио: Владимир Путин, иначе велики савезник Србије, тражи од Трампа да подржи званични Београд у спору са Приштином. Такав епилог, сматра Мекшејн, могао би да уведе ионако турбулентан регион у нови отворени конфликт који би убрзо прерастао у још један крвави рат.

– Срби су чврсто уз своје православне савезнике из Русије, а неки се чак и надају да ће Доналд Трамп стати уз Путина и подржати Србију. Трамп би ипак могао понешто да зна о балканској ситуацији захваљујући својој супрузи Меланији, која је живела у родној Словенији на почетку ратова деведесетих – каже некадашњи министар.

Мекшејн, који је од 2001-2005. обављао функцију министра задуженог за Балкан у британском Форин офису, а након тога функцију државног секретара за Европу, сматра да би можда Федерика Могерини била та која би могла да помири Београд и Приштину.

– Сума Чакрабарти, председник Европске банке за реконструкцију и развој, одобрио је улагање од 9,5 милијарди евра у западни Балкан, наводећи да ће се растурене и затворене фабрике на Косову једног дана поново отворити, а да ће поред њих бити изграђена нова постројења, те да ће тај регион оживети – наводи Мекшејн.

Ипак, наводи некадашњи министар, ништа од тога неће успети све док званични Београд не призна Косово, а обе политичке гарнитуре не направе велике међусобне уступке.

– То не важи само за Србију и Косово, већ за све државе у региону – навео је Мекшејн.

С друге стране, Мери Дајевски, колумнисткиња „Гардијана“ и водећи експерт за Русију у Великој Британији сматра да би Москва могла да буде та која ће направити велики уступак тако што ће признати Косово у склопу успостављања нових односа Америке и Русије.

У међувремену, Доналд Трамп и Владимир Путин ускоро ће разговарати телефоном, саопштено је из Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да руско Министарство спољних послова руководи контактима Москве и Вашингтона у вези са првим званичним телефонским разговором Путина и Трампа. о чему ће два председника разговарати за сада остаје тајна.

Извор: Blic.rs