Издвајамо Србија

Војска Србије ће од ове године имати један СПЕЦИЈАЛАН ЗАДАТАК: Постајемо део мисије ЕУ, ево о чему је реч!

Начелник Центра за мировне операције Војске Србије пуковник Миливоје Пајовић каже да ће то бити „пета мисија ЕУ, у којој ће Србија учествовати, и то са официрима у команди у Риму и на бродовима у Медитерану, који су задужени за контролу и помоћ на прекоморским мигрантским рутама“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припадници Војске Србије у 2017. години биће део мисије Европске уније која има за циљ контролу поморских поморских мигрантских рута из Африке у Европу преко Средоземног мора, али и сузбијање кријумчарења људи и пружање помоћи бродоломницима.

Реч је о мисији ЕУНАВФОР Медитеран – Операција „Софија”, пише “Политика”.

Начелник Центра за мировне операције Војске Србије пуковник Миливоје Пајовић каже да ће то бити “пета мисија ЕУ, у којој ће Србија учествовати, и то са официрима у команди у Риму и на бродовима у Медитерану, који су задужени за контролу и помоћ на прекоморским мигрантским рутама”.

Српски официри поморских специјалности, а већина њих данас ради у Речној флотили, већ су се доказали на савременим ратним бродовима у мисији ЕУ “Атланта”, наводи “Политика”.

– Иако море немамо, имамо спремне и способне официре рода поморство, који ће и даље бити на фрегатама нашитх партнера у мисијама – рекао је Пајовић, који не искључује ни да се ће се они једног дана наћи у некој мисији УН са својим пловилима, што је то случај у мисији Монуско на језеру Тангањика, где су ангажовани војни бродови и патролни чамци.

Иначе, контингент Војске Србије од 70 људи, од чега су 25 жене, данас је свечано испраћен у мировну операцију УН у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА).

Извор:Телеграф.рс /Танјуг