Издвајамо Свет

ГДЕ ЈЕ ЗЛО, ТУ ЈЕ И КАРЛ БИЛТ: Политичари из Источне Европе траже од Трампа да одустане од „договора“ са Русијом

Лист „Вашингтон пост“ објавио је писмо седамнаест европских политичара који су се обратили Доналду Трампу са захтевом да одустане од успостављања односа са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу њима су бивши председник Естоније Томас Хендрик Илвес, бивши председник Румуније Трајан Басеску, бивши председник Летоније Ваира Вике-Фреиберга и одлазећи председник Бугарске Росен Плевнелијев. На списку потписника је и бивши министар спољних послова Шведске Карл Билт и други бивши министри спољних послова и одбране Чешке, Пољске и Литваније.

У писму они упозоравају новоизабраног председника САД о укидању антируских санкција и „великог договора“ са Москвом око Украјине. „Последице таквог договора поткопаће поверење Америке међу њеним савезницима у Европи и свету“, сматрају аутори захтева.

Они су такође довели у сумњу могућност поверења и пријатељских односа са Москвом. Они сматрају да за моћ Америке није заинтересована Русија, већ савезници САД у Европи.

„Када је Америка нас позивала у прошлости, ми смо одговарали. Били смо са вама у Ираку и Авганистану. Заједно смо предузимали ризике, заједно жртвовали синове и кћери… Када је Америка јака, ми заједно постајемо јачи“, изјавили су потписници.

„Позивамо америчке пријатеље да ојачају, а не да слабе трансатлантске везе“, наводи се у писму.

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп раније је говорио о важности сарадње Москве и Вашингтона у решавању светских проблема. „Добри односи са Русијом су добра ствар, само глупи људи сматрају да је добро имати лоше односе са Русијом“, написао је Трамп на свом налогу на Твитеру.

 

Извор: rs.sputniknews.com