Православље

ДАНАС СЛАВИМО КРСТОВДАН: А ово су речи којима морате да тражите здравље и снагу!

Данашњи Крстовдан није уписан црвеним словом у календар, али је подебљано црним, и на њега није обавезан пост, али је и више него пожељан ради доброг здравља
Православни верници славе Крстовдан у септембру, међутим, неки можда не знају да СПЦ има празник који се исто зове и који се обележава данас, 18. јануара. Данас су свеци Теопемт и Теона
Празник се везује за славу крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану. Српска православна црква 18. јануара слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру.

Данашњи Крстовдан није уписан црвеним словом у календар, али је подебљано црним, и на њега није обавезан пост, али је и више него пожељан ради доброг здравља. Такође, данас не би ваљало радити кућне послове. Зимски Крстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај Крстовдан прослављамо због Светих Теопемта и Теона, које је Диоклецијан осудио на смрт током прогона хришћана.

Предање каже да је Теопемт осуђен на сурову смрт испијањем отрова. Међутим, када је добио чашу воде са отровом коју је требало да попије, он је узео, прекрстио се и рекао да ће га Бог сачувати. Војници су остали запањени када отров није деловао и када му се ништа није догодило и после испијања.

Видевши ово и Теон је исто урадио и такође остао жив.

Војници су потом мачевима проболи двојицу светаца, које је потом Бог примио у царство небеско.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз ритуал великог освећења воде, који прати празнично богослужење.

Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља.

Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи “пада”. У неким крајевима Србије постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву.

Ако се крст смрзне, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

Уколико желите да се овим свецима помолите за здравље, снагу и истрајност, изговорите ове речи:

“Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.”

Извор: Telegraf.rs