Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Србија јесте за мир, али нас не треба провоцирати!

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да су западне безбедносне агенције информисале Србију о перфидном плану албанске дијаспоре да заузме српска дипломатско-конзуларна представништва

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова информација је дошла из једне велике земље и велике безбедносне заједнице, са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи где би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат – рекао је он гостујући у Дневнику РТС.

Све те податке западне службе имају, истакао је Дачић.

– И данас се настављају протести албанске дијаспоре испред француских дипломатско-конзуларних представништава и наших, али то неће утицати на став Србије када је реч о Харадинају или било ком другом. Реч је о ратним злочинима – поручио је Дачић.

Како је прецизирао, реч је о информацијама из кругова који се налазе у албанској дијаспори, где је, у циљу подршке Харадинају и његовом ослобађању након хапшења у Француској, једна од опција која је разматрана била та да се Србија приволи да одустане од гоњења путем заузимања неког од дипломатско-конзуларних представнштава или објекта који припада Србији и узимања талаца.

Према његовим речима, тачно се зна ко је такве предлоге износио, по имену и презимену и где живи, а то су, како је навео, земље у којима има пуно албанске дијаспоре, тако да то нису празне приче.

Он је приметио да су у Приштини одмах кренули са пропагандним флоскулама да ће Срби сами да нападну своје амбасаде, па им је поручио да се обрате западним безбедносним службама.

– Они не могу да побегну од своје прошлости, а Србија је спремна да свако одговара за ратне злочине и то није било какво изазивање запаљиве реторике нити било чега о чему бисмо се свађали. Ваљда свако треба да одговара за ратне злочине – истакао је Дачић.

Упитан када ће Србија затражити изручење Рамуша Харадинаја и зашто та процедура траје данима, Дачић је одговорио да то није у његовој надлежности, већ Министарства правде, подсетивши да постоји правна страна тог питања и одређени рокови за тако нешто.

Он је рекао и да нема разлога да не затражимо изручење, али је и приметио да кад год неко буде ухапшен за злочине против Срба, одмах се дигне цела међународна заједница као да је дозвољено убијати Србе.

– Ми то не можемо да дозволимо и зато желим да упозорим све да се не играју с ватром и да не планирају било какве акције против наших дипломатско-конзуларних представништава. Србију не треба провоцирати. Ми јесмо за мир, пружили смо руку, али за љубав и пријатељство је потребно најмање двоје – закључио је шеф српске дипломатије.

Извор:Танјуг