Србија

Дрецун: Велика опасност од терористичких напада због хапшења Харадинаја!

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун каже да се у наредном периоду не могу искључити инциденти због ситуације на КИМ посебно имајући у виду хапшење Рамуша Харадинаја, као и да је опасност од извођења терористичких акција на КИМ висока

– Има наговештаја екстремних Албанаца и посебно бивших припадника терористичке ОВК и ОВПБМ да могу да предузму евентуално неке насилне акције – рекао је Дрецун новинарима после седнице одбора за КИМ која је била затворена за јавност и трајала је скоро три сата.

Дрецун каже да се припадници тих група стално позивају преко друштвених мрежа, оглашавају се преко медија и спремни су за изазивање насиља.
– Тако да се не могу искључити инциденти у наредном периоду посебно имајући у виду ситуацију око хапшења Рамуша Харадинаја – рекао је Дрецун.

На питање да ли се то односи само на територију КИМ, Дрецун ја казао да су припадници бивших структура ОВК и ОВПБМ присутне на КИМ, али да су елементи тих структура присутни и у многим другим земљама.
Такође, рекао је и да очекује да ће притисак на Србе на КИМ расти у наредном периоду.
– Детаљно смо анализирали постојећу ситуацију и утврдили смо да је политичка ситуација релативно стабилна упркос појединим политичким тензијама које су присутне, али да је безбедносна ситуација осетљива и да показује тендецнију погоршања, с тим у вези присуство радикалних исламиста на Космету је значано и наше налдежне службе процењује да је опасност од извођења терористичких акција на КИМ висока – истакао је Дрецун.

Одбор је тражио од надлежних државних органа и од служби безбедности да детаљно прате и информишу нас о развију политичке и безбедносне ситуације на КИМ, истакао је он.
Иначе, седници Одбора су присуствовали припадници МУП-а, БИА, ВОА, ВБА, Канцеларије за КИМ који су информисали чланове одбора о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији на КИМ.

Извор: Tanjug.rs